100% biologisch geteeld!

Consumenten kopen steeds meer biologische producten. Niet zo vreemd, want biologisch betekent gecertificeerd en gecontroleerd duurzaam en verantwoord. Maar wanneer krijgt een product een biologisch keurmerk en wat doen onze biologische telers anders dan anderen? Nautilus Organic legt het u graag uit!

Voor biologische telers is een gezonde bodem heel belangrijk. Want alleen in een gezonde bodem kunnen sterke planten en bomen groeien die tegen een stootje kunnen, waardoor ingrijpen in natuurlijke processen niet of nauwelijks nodig is. Bovendien haalt een plant of boom belangrijke voedingswaarden uit de bodem, en het kan niet anders of je krijgt wat van deze levenskracht binnen met het eten van biologische groente en fruit.

Bodemvruchtbaarheid voorop

Onze biologische groente- en fruittelers werken daarom zorgvuldig aan de bodemvruchtbaarheid en proberen die op een natuurlijke manier te waarborgen. Ze maken hierbij geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar werken met alternatieve methoden om de bodemvruchtbaarheid te herstellen of stimuleren. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van compost en mest van biologisch gecertificeerde dieren. Bovendien speelt vruchtwisseling hierin een belangrijke rol. Bij biologische vruchtwisseling is het gebruikelijk dat een gewassoort slechts één keer in de zes à acht jaar op hetzelfde stuk grond verbouwd wordt. Hiermee voorkomen onze telers dat de bodem uitgeput raakt én beschermen ze de gewassen op een natuurlijke manier tegen plagen en ziekten.

In Europa is telen in de grond, en niet op substraat, voor biologische en biodynamische producten een wettelijke eis. Wij vinden dat niet meer dan logisch.  Door te telen in de grond, halen de planten kracht uit de aanwezige voedingsstoffen en mineralen, waar deze op substraat -steenwol bijvoorbeeld- kunstmatig ingebracht moeten worden. Bovendien zorgt evenwicht in de bodem voor sterke planten die tegen een stootje kunnen.

Werken mét de natuur, in plaats van tegen de natuur

Onze telers hebben gezien en ervaren dat de natuur een wonderlijk fenomeen is. Als het evenwicht en de biodiversiteit gekoesterd wordt, kent de natuur een ongekende veerkracht om te herstellen van ziekten en plagen. En áls ingrijpen dan onontkoombaar blijkt, doet een biologische teler dat altijd met respect voor de biodiversiteit en zo minimaal mogelijk. Hij is zich tenslotte ten zeerste bewust van het belang van het natuurlijk evenwicht. Om zo min mogelijk gebruik te hoeven maken van (biologisch goedgekeurde) gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkers, zetten bio-telers bijvoorbeeld zogeheten ‘natuurlijke vijanden’ in die de gewassen beschermen. Zo worden er bloemenranden aangelegd om de aanwezigheid van natuurlijke vijanden te bevorderen, lieveheersbeestjes uitgezet tegen bladluis en nestkasten geplaatst om vogels aan te trekken.

 

Onkruid  wieden

Biologische telers gebruiken vanzelfsprekend geen chemische bestrijding voor het bestrijden van onkruid. ‘Ouderwets’ onkruid wieden is dan ook een bezigheid waar veel werk en tijd in gaat zitten. Ook wordt veel gebruik gemaakt van schoffelen en eggen om de gewassen voldoende onkruidvrij te houden. Overigens haalt de biologische teler ook veel informatie uit ‘onkruid’ op zijn tuin of akker; het zegt veel over de conditie van de -o zo belangrijke- bodem.

Biologisch keurmerk ‘het groene blaadje’

 

 

 

Al onze biologische telers zijn gecertificeerd door Skal Biocontrole. Skal is een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met het toezicht op de biologische productie in Nederland. Zij zetten onder andere de biologische richtlijnen uit en controleren ook of biologische producten daadwerkelijk 100% biologisch zijn. Een product dat afkomstig is van een gecontroleerd biologisch teler wordt voorzien van het groene biologische keurmerk dat duidelijk herkenbaar is voor de consument. Alle producten van onze telers zijn voorzien van dit biologische keurmerk en zijn dus gegarandeerd 100% biologisch geteeld en verwerkt.

Bent u inkoper en geïnteresseerd in onze biologische producten? Neem dan contact op met onze afdeling sales voor meer informatie!

P.S. bent u zelf teler en wilt u overschakelen naar biologische teelt? Neem dan contact op met ons en ontdek hoe onze coöperatie u daarin kan ondersteunen!