Niels en Miranda Buijsrogge

Fruitteelt in omschakeling, Magdalenahoeve, 's Gravenpolder

Onze droom: een toekomstbestendig familiebedrijf met bloeiende toekomst

In de boomgaard van de Magdalenahoeve in het Zeeuwse ’s Gravenpolder waar zijn vader ooit al bevlogen fruitteler was, is zoon Niels Buijsrogge anno nu vastbesloten het familiebedrijf een prachtige toekomst te bezorgen. Met zijn vrouw Miranda en hun zoons Ties en Joep heeft hij het voorrecht, want zo voelt dat, te wonen én werken op deze bijzondere plek. Sinds jaar en dag richten Niels en Miranda zich op de Magdalenahoeve op het telen van hoogwaardige peren van uitstekende kwaliteit. Maar ze willen meer; het familiebedrijf van ongeveer 15 hectare klaarstomen voor een bloeiende, biologische, toekomst.

Nautilus Organic Buijsrogge 043
De familie Buijsrogge is met hun bedrijf Magdalenahoeve in omschakeling naar biologische teelt. Na een intensief voortraject van cursussen, stages en werkbezoeken is het zover: de eerste voorbereidingen zijn deze zomer getroffen en het bedrijf is nu officieel in omschakeling. In 2018 komt in het najaar het eerste omschakelfruit van de bomen.

Nautilus Organic Buijsrogge 056

Nautilus Organic Buijsrogge 040
Vol enthousiasme vertelt Niels: ‘het duurzame aspect is altijd belangrijk voor mij geweest. De focus ligt in ons bedrijf op een gezonde bodem en ik experimenteer al jaren met het op een andere manier werken met insecticiden. Dat lukte deels en zorgde ervoor dat ik steeds gemotiveerder werd. Het interessante vind ik het zoeken naar een andere, betere, balans in de boomgaard. Bovendien ben ik graag bezig met producten waar vraag naar is en vind ik het erg belangrijk om de grond goed achter te laten. Daarbij passen de uitgangspunten voor biologisch telen perfect, maar we gaan nu in de omschakelfase toch een spannende periode tegemoet. Naast de financiële investeringen die nodig zijn voor biologische fruitteelt, moeten we grote zekerheden loslaten en in de eerste fase rekening houden met mindere kwaliteit dan ik gewend was en bovendien minder kilo’s opbrengst. We hebben samen besloten er toch vol voor te gaan. Mijn vrouw Miranda en ik geloven dat deze weg ons bedrijf toekomstbestendig en gezond maakt. We doen het ook echt samen. Miranda monitort de boomgaard en is verantwoordelijk voor de personeelszaken, een factor die met de omschakeling een grotere rol zal gaan spelen. Een andere grote liefde van Miranda, de paarden en de stalling, zijn op de achtergrond ondertussen de vertrouwde factor op de Magdalenahoeve en blijven natuurlijk ook volop haar aandacht vragen.’

Nautilus Organic Buijsrogge 038

Hieronder zie je een prachtig filmpje van de dronevlucht over de boomgaarden van de Magdalenahoeve van de familie Buijsrogge

Samen met biologische telersvereniging Nautilus Organic
Via de cursus Biologische fruitteelt van Gerjan Brouwer kwam Niels in contact met Tim Moerman. Tim is een bekend gezicht in de biologische fruitsector en een bevlogen, ervaren biologisch fruitteler in het Zeeuwse Oostkapelle. Ook is hij betrokken lid van Nautilus Organic, de vereniging voor Nederlandse biologische telers die in deze coöperatie de handen ineen slaan om een sterke positie in de markt te hebben en bovendien een goede prijs voor hun producten te krijgen. Dat spreekt Niels aan: ‘ik wil graag meer dan alleen telen. Ik wil graag weten waar mijn peren terecht komen, liefst tot aan de consument. Dat kan bij Nautilus en dat deel miste ik erg in de gangbare teelt’.