Douwe Monsma

Akkerbouw, Exploitatie NZ 27, Zeewolde

Nautilus Organic D Monsma 05

Exploitatie NZ27: nooit anders dan bio

De Flevolandse grond in Zeewolde ,waar het biologische bedrijf NZ27 gevestigd is, is sinds de ontginning van de gronden in 1972 biologisch. Dat is nooit anders geweest. Het bedrijf is gevestigd op voormalige Zuiderzeegrond. Biologisch telen was een van de voorwaarden waar het akkerbouwbedrijf aan moest voldoen om de kavels te kunnen gebruiken. Intussen wordt de tweede generatie opgeleid om het biologische bedrijf voort te zetten: zoon Jan (28 jaar) werkt al enkele jaren intensief mee op het bedrijf en wil het in de toekomst overnemen.

Grootschalig biologisch landbouwbedrijf

Tegenwoordig  bestiert Douwe Monsma het grootschalige landbouwbedrijf. Op ruim 275 ha teelt hij uien, wortelen, rode bieten, aardappelen, suikermais, wintertarwe en grasklaver. De grasklaver vindt zijn bestemming onder meer bij collega-lid bij Nautilus, Hans Verduijn. Hans heeft een gemengd bedrijf met, naast de akkerbouw, 190 koeien, waar de grasklaver goed van pas komt. Andersom heeft Douwe baat bij de biologische mest  voor zijn gewassen en is de cirkel mooi rond.

Nautilus Organic D Monsma 33

 

 

 

 

Hoewel NZ27 tot de eerste biologische bedrijven gerekend mag worden, is het ook een bedrijf dat, dankzij de bezielende leiding van Douwe, met zijn tijd is meegegaan. Een goed voorbeeld hiervan is de mooie hal op het terrein, die in 2015 nieuw  is gebouwd, speciaal voor de verwerking van uien.

Nautilus Organic D Monsma 17 Nautilus Organic D Monsma 19

Betrokken bij Nautilus Organic vanuit het hart

Douwe Monsma is echte ‘oude rot’ in de Nautilus coöperatie. Vanuit zijn rol als bestuurder in het voormalige HBP (Hollands Biologisch Product), was hij betrokken bij de fusie met Coöperatie Nautilus in ‘98/99. Zijn bedrijf werd daarmee ‘automatisch’ lid van de coöperatie en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. In al die jaren is Douwe Monsma lid en voorzitter geweest van de Raad van de Commissarissen en is hij later als interim-bestuurder betrokken geweest bij de ontwikkeling van Nautilus.

De kern=samenwerken

Douwe kan het niet genoeg benadrukken. Samen staan we sterker. En bovendien is samenwerken leuk en waardevol. In de beginjaren van coöperatie Nautilus was de markt voor biologisch geteelde producten nog klein. Het was veel beter om gezamenlijk op te trekken in het leveren van de producten. Nog steeds kan de coöperatie veel betekenen bij de verkoop van producten en contractonderhandelingen. Door samen te werken worden leden niet tegen elkaar uitgespeeld.

Nautilus Organic D Monsma 43 Nautilus Organic D Monsma 08  Nautilus Organic D Monsma 06

 

 

 

 

De beleving

De passie van Douwe voor biologisch telen heeft onder meer tot het ontstaan van ‘De beleving’ geleid. Op dit grote, moderne bedrijf is een bijzonder sfeervol informatiecentrum te vinden, genaamd ‘De beleving’. Douwe vindt het bij zijn bestaan als biologisch teler horen, om te laten zien wat er gebeurd op zijn bedrijf en hoe er geteeld wordt in de biologische sector. Waarom is bio duurder? Wat begon als een veldje om te laten zien ‘hoe bio groeit’, is in samenwerking met buurman Gerjan Snippe nu uitgegroeid tot informatiecentrum ‘De beleving’. Want ja, bij die veldjes heb je natuurlijk wel een nette ontvangstruimte nodig. Met een gebruikte kas van een failliet tuincentrum is een bijzonder sfeervol theehuis en bijzondere ontvangst- en vergaderruimte gecreëerd. Inmiddels laat een professionele kok geregeld zijn kookkunsten, met biologische producten uiteraard, zien en proeven in de Beleving. www.debeleving.nl

Nautilus Organic D Monsma 22Nautilus Organic D Monsma 01

 

 

 

Drijvende kracht achter windmolenpark

Douwe is ook de drijvende kracht achter de windmolens die op de akkers van NZ27 en vele omliggende bedrijven staan. Duurzame energie gaat uitstekend samen met biologische teelt wat Douwe betreft.

Bijzondere naam

NZ27; niet echt een standaard naam voor een bedrijf. De naam verwijst naar de oorsprong van het bedrijf en de kavel (kavelnummer dat werd uitgegeven in 1972) die destijds uitgegeven werden. Om te zorgen dat de gronden waarop geteeld wordt, altijd biologisch blijven is er een stichting en beheer BV. In het bestuur van de stichting zitten verschillende onafhankelijke vertegenwoordigers. Meer over dit prachtige bedrijf leest u hier: www.nz27.nl