Frank de Koning

Biodynamische glastuinbouw, Tuinbouwbedrijf F.J.J. de Koning B.V., Tinte

Frank de Koning heeft een modern biodynamisch glastuinbouwbedrijf met vier locaties in Brielle, Tinte en Rockanje. De kassen zijn allemaal te vinden op het voormalige Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. In de kassen van Frank worden onder meer blokpaprika’s, puntpaprika’s, wilde tomaten, diverse soorten trostomaten en aubergines geteeld. Ook teelt Frank verschillende soorten komkommers, zoals de oerkomkommer, ridge cubs komkommer, veldkomkommer en de ‘gewone’ landkomkommer.

nautilus-organic-frank-de-koning-41

nautilus-organic-frank-de-koning-59 nautilus-organic-frank-de-koning-54 nautilus-organic-frank-de-koning-50

Niet achteroverleunen, maar doorontwikkelen

Frank is opgegroeid op de tuin; zijn vader teelde al komkommers. Maar na zijn studie aan de Hogere Tuinbouwschool in Utrecht heeft hij eerst vijf jaar als teeltadviseur gewerkt. Toen begon het toch te kriebelen om zelfstandig ondernemer te worden. Eerste in Tinte (klimatologisch gunstig gelegen) met gangbare komkommers, en later kwamen daar ook trostomaten bij. Maar de tijd stond niet stil, Frank wilde zich persoonlijk verder ontwikkelen èn vooruit met zijn bedrijf. In die periode, eind jaren ’90, was er ook vanuit de overheid veel interesse voor biologisch. De beslissing om om te schakelen was toen voor Frank snel gemaakt en in 2000 was het bedrijf dan ook volledig biologisch. Achterover leunen was vervolgens niets voor Frank, hij ontwikkelde zich door en volgens zijn klanten heeft hij inmiddels de allerlekkerste tomaten van het land. Vooral de wilde tomaten worden geroemd door de klanten. Inmiddels heeft hij in het nabijgelegen Brielle kassen bijgekocht en in 2010 een volledig nieuwe kas gebouwd in Tinte. Vanaf 2013 is zijn bedrijf volledig biodynamisch.

Biodiversiteit op het biodynamische bedrijf

De bodem is de basis voor elke biologische teler. Eén van de vereisten voor biologische groenten telen is dat de planten in de aarde staan en niet op substraat. Logisch, vindt Frank: ‘Goede biologische producten telen lukt alleen in een omgeving waarin de biodiversiteit op orde is, waardoor zich sterke planten ontwikkelen die tegen een stootje kunnen. Een sterke plant is minder vatbaar voor schimmels en ziektes, waardoor ingrijpen door de teler veel minder nodig is. Alles begin dus bij de basis: de bodem.’

Om de planten in de kas van voldoende voedingsstoffen te voorzien, verrijkt Frank de bodem in de winter, als de kas leeg is, met biologische compost. Een aantal keer per jaar wordt er bijgemest met kippenmestkorrels, ook biologisch uiteraard.

nautilus-organic-frank-de-koning-06 nautilus-organic-frank-de-koning-10 nautilus-organic-frank-de-koning-19 nautilus-organic-frank-de-koning-26 nautilus-organic-frank-de-koning-20 nautilus-organic-frank-de-koning-38

Nuttige aubergines

Aan het begin van de paden in zijn kassen teelt Frank aubergines. Dat heeft een aantal belangrijke redenen:
– De aubergine trekt nuttige insecten aan en helpt Frank op die manier dus bij de biologische bestrijding in de kas
– Aubergine is belangrijk voor de grond
– Aan de aubergineplant kunnen bepaalde bedreigingen eerder herkend worden. Zo kan Frank op tijd bijsturen als dat nodig is. Overigens is hij daar wel voorzichtig mee, de kracht van de bodem en de gewassen zit hem in de natuurlijke balans, en door bij te sturen is er altijd een kans dat die balans verstoord wordt.

Onkruid

Onkruid met de hand weghalen kost erg veel tijd en menskracht. Waar mogelijk wordt het onkruid op het bedrijf van Frank de Koning dan ook weggebrand. Dit gebeurt wel met veel beleid: je wilt zoveel mogelijk van de natuurlijke vijanden behouden, en natuurlijk de planten niet beschadigen. Naast het branden wordt er dus ook nog onkruid met de hand weggehaald.

Doet een biodynamische teler ook aan bestrijding?

Ja, op een zo natuurlijk mogelijke wijze. Vandaar ook het belang van de gezonde bodem en de aubergines langs de paden. Maar ook door het aanleggen van bloemenranden rondom de kassen. De bloemen trekken insecten aan die de teler helpen bij het bestrijden van bijvoorbeeld luizen en witte vliegen. Ook worden natuurlijke vijanden uitgezet in de kassen als bijvoorbeeld de luizendruk te hoog wordt. Bij Frank vallen de ‘huismussen’ op. Al jaren wonen kolonies mussen in zijn kassen, geheel vrijwillig. Ze zijn zelf gekomen en blijkbaar vinden ze de kassen een fijn thuis. Frank is blij met ze, want ze eten onder andere de rupsen en pissebedden.

 

Bron video: Greenports

Frank: ‘Goede biologische producten telen lukt alleen in een omgeving waarin de biodiversiteit op orde is, waardoor zich sterke planten ontwikkelen die tegen een stootje kunnen. Een sterke plant is minder vatbaar voor schimmels en ziektes, waardoor ingrijpen door de teler veel minder nodig is. Alles begint dus bij de basis: de bodem.’