Petra Koster en Jan Peter van ’t Leven zijn de nieuwe hardfruitleden van de biologische telerscoöperatie Nautilus Organic. Afzonderlijk van elkaar meldden ze zich aan, maar kijkend naar het verleden, blijken ze allerlei raakvlakken te hebben. Zo hebben ze beiden dankzij eerdere werkervaringen veel theoretische kennis over de bio-teelt en vonden ze de tijd rijp om dit in de praktijk te gaan brengen. Tevens kiezen beide telers voor het appelras Natyra en om de Zeeuwse roots van de telers kunnen we ook niet heen.
De aanplant van de 3 hectare appelbomen betekent voor Jan Peter de herstart van het oude familiebedrijf. De boerderij in Driewegen is door zijn opa opgebouwd, die daar na de Watersnoodramp opnieuw begon. Zijn vader nam het gemengde bedrijf over en toen Jan Peter in 1992 in de maatschap kwam besloten ze volledig voor fruitteelt te gaan. Ze hadden 17 hectare aan fruitbomen staan, maar om de twee jaar verhagelde de oogst. In 2009 besloten ze de meeste bomen te rooien, slechts 3,5 hectare peren bleef staan als hobby. “Toen ben ik aan de slag gegaan als fruitteeltadviseur bij de CZAV. En ik werk inmiddels bij biologisch bedrijf Ter Linde in Oostkapelle. Daar gaat mijn bio-fruit in de toekomst ook naartoe om gesorteerd en bewaard te worden. Dit gebeurt nu al met mijn omschakelfruit, dat vermarkt wordt via Nautilus.”
Aan de slag met de biologische appel Natyra
Al die tijd bleef het bij Jan Peter kriebelen om zelf weer in de teelt aan de slag te gaan. “Ik zei steeds: als we starten, dan wil ik met iets nieuws starten. De biologische werkwijze was voor mij de enige logische stap. En de Natyra is een sterke appel die past bij de plannen die ik heb, onder meer op het gebied van de biodiversiteit.” Vanuit zijn interesse in duurzaamheid en biodiversiteit deed hij voor zijn werk bij de CZAV een cursus biologische fruitteelt. Ook ging hij zich verdiepen in insecten. Daardoor weet hij inmiddels exact welke insecten goed zijn voor het bedrijf. De teler heeft voor de insecten bloemen in de boomgaard en onder de windsingels. “Op deze manier proberen we de insecten hier te houden.”
Jan Peter koos er dus voor om lid te worden van Nautilus. Vanuit het oude bedrijf was hij al bekend met het model van de coöperatie (ze waren lid van Fruitmasters). “Voor mijn nieuwe bio-bedrijf kwam ik logischerwijs uit bij Nautilus. De fruitgroep binnen Nautilus is nog niet zo heel groot, we zijn met een teler of 10. Dit zie ik in de toekomst zeker nog verder groeien. Ik kijk er erg naar uit om weer zelf aan de slag te gaan als teler.”
De Natyra-appelbomen bij Jan Peter zijn begin juni geplant (3,3 hectare, naast 2 hectare peren in omschakeling). Begin juli worden de hagelnetten opgehangen. Gezien het verleden zijn die onmisbaar voor hem. “De netten hebben ritsen, zodat ze ook aan de zijkanten dicht kunnen. Hiermee houden we de insecten tegen
Bron: Biojournaal
Auteur: Lenneke Pors-Schot