Kees van Beek

Biologische akkerbouw, Biotrio De Nieuwe Weg, Langeweg

biologische uien

Uit alles blijkt het enthousiasme en de gedrevenheid van Kees van Beek als we op bezoek zijn op het prachtige biologische landbouwbedrijf Biotrio in Langeweg, Noord Brabant. Voor Kees is er geen andere mogelijkheid dan biologisch telen. Ruim 15 jaar geleden moest zijn medevennoot Jaap Korteweg hem nog overtuigen dat de overstap naar biologisch telen de weg naar de toekomst was. Hoewel ook Kees zich ook toen al bewust was van de wedloop tussen resistenties van gewassen en steeds zwaardere bestrijdingsmiddelen. Destijds is door Biotrio dankbaar gebruik gemaakt van de omschakelingsregeling die de overheid bood.

gps op rijpaden Nautilus-Organic-Kees-van-Beek-006 Nautilus-Organic-Kees-van-Beek-010 luzerne en witte klaver - kees van beek Nautilus-Organic-Kees-van-Beek-008 Nautilus-Organic-Kees-van-Beek-011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezonde bodem

Biotrio teelt ‘1 op 8’. Dat betekent dat er één keer in de acht jaar hetzelfde gewas geteeld wordt, zodat de bodem gezond blijft met voldoende stikstof en een goede structuur. Om dezelfde reden groeit er naast zijn ‘gewone’ gewassen (verschillende soorten kool, aardappelen, kruiden, uien en wortelen), ook een mix van Luzerne en witte klaver op de akkers van Biotrio. Beide zijn stikstofbinders en wortelen diep. Na de Luzerne teelt Kees kolen, echte stikstofvreters en dan aardappelen op zijn land. Al bij het omschakelen is voor het bewerken van het land gekozen voor een vast rijpadensysteem met een spoorbreedte van 3,15 meter. In een indrukwekkende eigen werkplaats op het bedrijf worden alle machines aangepast aan de eisen van Biotrio.

Nautilus-Organic-Kees-van-Beek-016

 

Kees: “Ik zie geen andere mogelijkheid dan biologisch telen. Voor mij is de belangrijkste reden om lid te zijn van Nautilus Organic de toegang tot marktinformatie en begeleiding bij contractafspraken met afnemers. En ik kan altijd bellen wanneer nodig!”