Harald en Margreeth Oltheten

Biodynamische fruitteelt, Fruitteeltbedrijf De Ring, Oud-Sabbinge

Op het biologisch-dynamische zachtfruitbedrijf ‘De Ring’ van Harald en Margreeth Oltheten in Oud-Sabbinge komen we een divers assortiment tegen. In hun boomgaard van krap 3,5 hectare telen zij vele soorten kruisbessen, bramen, rode bessen, witte bessen, mirabellen, pruimen, appels, frambozen, vijgen en rode vlierbloesem.


Biologische bramen De Ring Nautilus Organic

 

Harald en Margreeth kennen geen andere manier van telen dan de biologische. Harald komt niet uit een boerengezin en is niet opgegroeid op een agrarisch bedrijf. Toch trok de agrarische sector hem en hij kwam in de tuinbouw terecht. Vanwege zijn grote interesse in de sector is hij naar de Warmonderhof gegaan, waar zijn aandacht getrokken werd door de holistische, wetenschappelijke benadering dat alles met elkaar te maken heeft: aarde, lucht, water, heelal.. alles speelt een rol en heeft zijn functie. Toen hij na de studie samen met Margreeth de kans kreeg om een klein bedrijfje te kopen in Oud-Sabbinge, hebben ze de sprong gewaagd. En dat ging, zeker de eerste jaren, met vallen en opstaan. ‘Maar’, zegt Harald, ‘we hebben nooit getwijfeld. Daarvoor vinden we dit veel te leuk!’

nautilus-organic-de-ring-21

 

 

 

 

Op de vraag of biologisch gezonder is, zegt Harald direct ‘ja’, maar nuanceert dat ook meteen. Technisch gezien is de ene appel niet gezonder dan de andere, een biologische appel heeft niet meer vitaminen dan een gangbare appel. Maar gezondheid heeft niet alleen betrekking op vitaminen, het gaat ook over de mensen die hier werken, de grond en de lucht. En op al die punten scoren wij als biologische telers hoger dan de gangbare telers.

nautilus-organic-de-ring-55 nautilus-organic-de-ring-45 nautilus-organic-de-ring-40

nautilus-organic-de-ring-09

 

 

 

 

 

 

 

 

Harald en Margreeth telen altijd al biologisch-dynamisch, maar dat geldt niet voor de meeste biologische telers. Veel biologische telers zijn begonnen als gangbare boeren en in een later stadium omgeschakeld naar de biologische teelt. Ook vandaag de dag zijn er nog steeds telers die willen omschakelen, en regelmatig krijgt ‘De Ring’ dan ook bezoek van telers, die benieuwd zijn hoe er daar gewerkt wordt en hoe er met bepaalde zaken wordt omgegaan. En niet alleen biologische boeren of omschakelaars zijn daar benieuwd naar, ook gangbare collega’s melden zich bij Oltheten, die constateert dat de gangbare land- en tuinbouw steeds meer naar de biologische land- en tuinbouw toegroeit.

Harald: “Vroeger zat ik hele avonden aan de administratie van vijf klanten. Nu heb ik via de coöperatie wel zestig tot zeventig klanten en hoef ik mijn tijd niet meer achter de computer te besteden, maar kan ik weer naar buiten. En dat is toch waarom ik dit vak heb gekozen!”