Petra Koster

Hardfruitteler, De Zeeuwse bioparel

Petra Koster en Jan Peter van ’t Leven zijn de nieuwe hardfruitleden van de biologische telerscoöperatie Nautilus Organic. Afzonderlijk van elkaar meldden ze zich aan, maar kijkend naar het verleden, blijken ze allerlei raakvlakken te hebben. Zo hebben ze beiden dankzij eerdere werkervaringen veel theoretische kennis over de bio-teelt en vonden ze de tijd rijp om dit in de praktijk te gaan brengen. Tevens kiezen beide telers voor het appelras Natyra en om de Zeeuwse roots van de telers kunnen we ook niet heen.

Ouderlijk bedrijf nieuw leven inblazen
Petra’s ouders hebben een tuinbouwbedrijf in Kruiningen. Daar heeft ze vaak meegewerkt en ook een aantal jaar fulltime. “En inmiddels ben ik op freelancebasis al 20 jaar voor de NFO als redacteur actief. Het kriebelde al wat langer om zelf weer in de teelt aan de slag te gaan, maar mijn vader was altijd nog actief in het bedrijf. Toen hij aangaf verhuurplannen te hebben, trok ik de stoute schoenen aan en vroeg of ik een stuk mocht hebben.”

Petra koos voor het appelras Natyra. “Om te bepalen wat ik nu echt wilde ben ik met verschillende mensen uit de sector een gesprek aangegaan. Uit die gesprekken bleek uiteindelijk dat de teelt van de Natyra-appel de meest logische stap zou zijn.” De bio-certificering is een must voor Petra. “Je ziet de hele sector die kant op schuiven. En als ik gangbaar zou doen, zou ik dit ook zo natuurlijk mogelijk doen. Dus waarom dan niet meteen biologisch?”

Lidmaatschap Nautilus
Petra volgde een cursus bio-fruitteelt. Daardoor kwam ze in contact met afnemers en andere starters. Vervolgens koos ze er bewust voor om lid van biologische telerscoöperatie Nautilus te worden. “Ik besloot al snel dat ik me het liefst aan wilde sluiten bij een coöperatie.” Ze voelt zich erg gesteund vanuit de coöperatie en de sector. “Als je eens een vraagje hebt, kun je gewoon bij hen terecht. Ook voor tips. Het gaat er heel collegiaal aan toe.”

De bomen zijn de afgelopen winter geplant op 1,5 hectare. Daar komt de komende winter nog een hectare bij. De stap richting de praktijk is zeker spannend, maar ze heeft er zin in. “Ik ken het natuurlijk allemaal heel goed van achter mijn bureau, maar nu begint het pas echt.” Het leuke is dat haar vader heel enthousiast mee helpt. “Zijn hulp is zeer welkom. Hij heeft qua techniek heel veel kennis, dus dat komt goed van pas.”

Bron: Biojournaal
Auteur: Lenneke Pors-Schot