Rob en Sandra van Paassen

Biodynamische glastuinbouw, Van Paassen - van Balkom VOF, Oude Leede

Rob van Paassen biodynamisch teler

Rob en Sandra van Paassen zijn de trotse eigenaren van een charmant biodynamisch glastuinbouwbedrijf in Oude-Leede, Zuid-Holland. Met veel zorg telen zij verschillende varianten biodynamische komkommers, paprika, aubergine en véél soorten pepers. Tot 1997 bestierde Rob het bedrijf samen met zijn vader. Toen zijn vader met pensioen ging, heeft Rob samen met zijn vrouw Sandra het bedrijf volledig overgenomen en nog enkele jaren gangbaar geteeld.

Omschakelen naar biodynamisch telen: ‘ook vader werd steeds enthousiaster’

Rob wilde meer met kringlopen bezig zijn en minder van plastic en steenwol afhankelijk zijn en bovendien waren Rob en Sandra klaar voor een nieuwe uitdaging. In 2010 zijn ze dan ook begonnen met het spannende traject van omschakeling naar een biodynamisch bedrijf. Er werden cursussen gevolgd, bestaande biologische en biodynamische bedrijven bezocht, biodynamische bestrijdingsmethoden onderzocht en de zoektocht naar een goede afzetmarkt voor hun biodynamische producten begon.

Rob van Paassen - Nautilus Organic Nautilus Organic Rob van Paassen 26 biobestrijding - Nautilus Organic Nautilus Organic Rob van Paassen 01

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoewel de vader van Rob de plannen van het stel in de beginjaren met argwaan bekeek, werd ook hij steeds enthousiaster. In de ‘nieuwe’ aanpak herkende hij veel van vroeger en bovendien zag hij het enthousiasme van Rob en Sandra groeien.

Een voorbeeld van de biologische bestrijding zijn de selderijplanten die aan het begin van de rijen met pepers staan. De selderijplanten trekken natuurlijke vijanden van onder meer luizen aan en helpen Rob en Sandra zo om hun planten gezond te houden.

Elke dag vroeg op voor de lekkerste komkommers

In al die jaren zijn er ook dingen die niet veranderd zijn. De komkommers blijven het stevigst als ze vóór het middaguur geplukt worden. En dus begint de werkdag in de kassen in Oude-Leede al rond half 7. Komkommers zijn komkommers? Niet bij Rob. Hij teelt diverse soorten, zoals kleine komkommers, Aziatische komkommers en gewone komkommers. Elk met hun eigen uiterlijk en vooral smaak.

Nautilus Organic Rob van Paassen 25 Nautilus Organic Rob van Paassen 12 Nautilus Organic Rob van Paassen 47 Nautilus Organic Rob van Paassen 90 Nautilus Organic Rob van Paassen 67 Nautilus Organic Rob van Paassen 31

De natuur helpt een handje

Rob heeft ook nog een weetje voor iedereen die zich afvraagt waarom bio-komkommers er soms een tikje ‘stoffig’ uitzien. Die stof is silicium (kiezelzuur) en komt vanuit de natuur op de plant voor. Hieraan herken je een echte bio-komkommer eenvoudig. De zichtbare silicium op de schil is typerend voor komkommers die in de grond en biologisch geteeld worden. Het maakt de komkommer weerbaar tegen vervelende schimmels als meeldauw. Kortom: zo helpt de natuur de teler een handje.

Twintig soorten pepers

Zonder enige moeite somt Rob ze op. Alle twintig lastige namen van zijn pepers. Van Jalapeño tot Habanero. En van Rawit tot Scotch Bonnet. De kassen van Rob en Sandra zijn bij uitstek geschikt voor het telen van pepers. Met hun hectare kassen behoren ze niet tot de grotere kastelers, maar wél tot de telers die door de overzichtelijke afmetingen mogelijkheden hebben voor wat kleinere oogsten, zoals deze prachtige pepers. Na de start van deze teelt zeven jaar geleden, behoren de pepers inmiddels tot een van Rob’s favoriete gewassen en hij kan er dan ook vol passie over vertellen.

Nautilus Organic Rob van Paassen 16 Nautilus Organic Rob van Paassen 20 Nautilus Organic Rob van Paassen 60 Nautilus Organic Rob van Paassen 77 Nautilus Organic Rob van Paassen 80

Verdwaalde tomaten?

Het zijn er niet veel, maar toch, bij Rob en Sandra vind je ook tomaten in de kassen. Die staan er uit praktisch oogpunt. De buitenkanten van de kas zijn kouder en de paprika’s en pepers kunnen daar niet goed tegen. De tomaten wel. De heerlijke tomaten vinden hun weg naar enkele kleine klanten en naar het stalletje aan de weg.

De bio-kringloop

Bij de kassen van Rob hebben ook paarden hun thuis. De paarden grazen op het bio-grasland rondom de kassen en zorgen voor de nodige bemesting van de grond. Omdat alleen de meststoffen van de paarden niet helemaal voldoende zijn voor een gezonde bodem, werkt Rob samen met bioveeboer Jan Duindam van Hoeve Biesland. En zo komen ook de meststoffen van deze hoeve goed tot hun recht.

Nautilus Organic Rob van Paassen 38 Nautilus Organic Rob van Paassen 36

Verkoop via Nautilus Organic

Op zoek naar een goede afzetmarkt voor hun biodynamische producten zijn Rob en Sandra in 2011 lid geworden van Nautilus Organic. Alle biodynamische komkommers, pepers, paprika’s en aubergines worden via Nautilus Organic verkocht. Een groot deel van de producten komt nu bij het biologische label Nature & More van Eosta terecht, maar het is ook wel eens voorgekomen dat er zóveel pepers waren dat ze terecht zijn gekomen bij een producent van biologische sambal. Het coöperatieve aspect is belangrijk voor dit kleine bedrijf. Dankzij de samenwerking met mede-leden worden de producten van Rob en Sandra tegen rechtvaardige en marktconforme prijzen verkocht.

Rob: ‘Het coöperatieve aspect is belangrijk voor ons bedrijf. Dankzij de samenwerking met mede-leden via Nautilus worden onze producten tegen rechtvaardige en marktconforme prijzen verkocht.’