TerraVie

Biologisch zachtfruit, Bart Vromans en Hanneke Versteijnen

Samenwerken zit Bart in het bloed. Dat wordt direct duidelijk als je hem vraagt naar zijn drijfveren; hij vertelt enthousiast hoe belangrijk de samenwerking met zijn partners in zijn bedrijven is. Bedrijven in meervoud inderdaad, want naast zijn teeltbedrijf TerraVie, waar hij onder andere biologische aardbeien en rode bessen teelt, runt hij een goedlopend laboratorium; NovaCropControl en is hij teeltadviseur. En dat in drie dagen, want hij is ook papa en zorgt twee dagen voor zijn kinderen. Hoe doe je dat? Nou, door goed samen te werken. In zijn laboratorium met vriend en compagnon Sjoerd Smits en in TerraVie met jong talent, en inmiddelsmede-eigenaar, Hanneke Versteijnen, die na haar opleiding aan de HAS en het runnen van de boerderijwinkel, klaar was voor een flinke uitdaging. En nu dus bij Nautilus met zijn collega-zachtfruittelers.

Met TerraVie blijft Bart verbonden met ‘het echte werk’, zoals hij dat noemt. En dat is waar hij toch nog steeds het meest enthousiast van wordt. De verbinding met de natuur, het telen van verse, gezonde producten en het werken in de buitenlucht houden hem scherp en creatief. Op zijn mooie bedrijf in Loon op Zand worden biologische aardbeien, rode bessen (in omschakeling) en kersen geteeld.

Omschakelen naar bio
Een eerdere poging strandde al eens, maar nu is het toch echt zo ver. Bart en Hanneke gaan met TerraVie over op volledig biologische teelt. Voor de rode bessen vraagt dat nog een aantal jaar geduld. Die struiken staan al op het bedrijf en moeten worden omgeschakeld. De nieuwe aardbeien worden geplant in gehuurde, reeds biologische, grond en kunnen daarom gelukkig nog dit seizoen met een biologisch keurmerk verkocht worden. Dat is fijn, want een omschakelperiode is kostbaar voor de teler. Er moet tenslotte drie jaar lang volledig biologisch geteeld worden, maar tijdens de omschakelperiode mag er nog niet als bio worden verkocht.

Bart wordt pas echt enthousiast als je hem naar zijn drijfveren vraagt. Want waarom maakt hij de overstap naar biologisch? Bart: ‘de naam van ons bedrijf verwijst er al naar. TerraVie staat voor levende bodem. In de biologische teelt is een gezonde bodem, waarin de natuur in balans is en blijft, cruciaal. De planten en bomen hebben die gezonde bodem nodig om weerbaar te zijn tegen schimmels en virussen en natuurlijk ook om mooie, gezonde vruchten te dragen. De wil om biologisch te telen komt voort uit een gevoel. Ik wil goed met de natuur omgaan; deze zo goed mogelijk achterlaten voor mijn kinderen. Dat is de essentie. Het is ook mooi dat je op de biologische markt op een meer bescheiden schaal kunt ondernemen en je kunt onderscheiden.’

Samenwerken met gelijkgezinde telers binnen Nautilus
Bart vindt dat werken pas echt leuk wordt als je kunt samenwerken en mensen kunt laten groeien in wat ze leuk vinden. Dat doet hij dan ook in alle facetten. Met de schooljeugd die hem helpt met het onderhoud en de oogst bijvoorbeeld. Hij bouwt met hen graag een goede band op, zodat ze jaar na jaar terugkomen en voor hem blijven werken. Daar is Hanneke natuurlijk het ultieme voorbeeld van.
Ook de samenwerking met Nautilus Organic is een natuurlijke stap voor Bart. Binnen Nautilus Organic, Nederlandse coöperatie voor biologische telers, werkt hij nauw samen met gelijkgezinde telers om samen te blijven leren en ontwikkelen en een rechtvaardige prijs voor zijn biologische groenten en fruit te krijgen.