Wouters Green BV

Glasteelt, Wouters Green BV, Ens

Biologische groenteteelt wordt voortgezet in kassen Ens

Op de voormalige tuin van Ruud van Schie in Ens wordt sinds 1-1-2019 geteeld door Wouters Green BV uit Ens. Wouters Green is onderdeel van plantenkwekerij Wouters waarmee het bedrijf een nieuwe weg ingeslagen is in de biologische groenteteelt.

René en Ad Wouters van Kwekerij Wouters hebben in het najaar van 2018 de voormalige kassen van Ruud van Schie BV gekocht van Hartman. In eerste instantie zonder duidelijk plan, want in feite was er geen uitbreiding nodig voor Kwekerij Wouters, dat met 40 hectare een van de grootste tuinplantenkwekers van Nederland is.
‘Maar ja’, vertelt René, ‘toen het buurperceel te koop kwam, was dat een kans die we niet wilden laten liggen. Dit is een kas waar Ruud al sinds de jaren ‘90 biologische groente teelde, dat is de afgelopen drie jaar voortgezet door Hartman en dus zit er een SKAL-certificering op deze tuin. Het zou zonde zijn om die certificering zomaar op te geven en bovendien hebben we de kassen niet per se nodig voor ons tuinplantenbedrijf. Daarom hebben we besloten om een nieuwe tak onder de naam Wouters Green op te richten. We hebben nog geen ervaring in de biologische groenteteelt en dus zijn we heel blij met de ervaren teeltmanager op het bedrijf, Tonnie Vink, en zijn we lid geworden van Nautilus Organic om de verkoop van de producten te borgen.’

Binnenkort wordt de nieuwe naam op het dak van het pand geplaatst. Met dubbele gevoelens voor zowel René Wouters als Tonnie Vink. Beide kijken met enige weemoed terug op de periode waarin voormalig eigenaar Ruud van Schie om gezondheidsredenen gedwongen was te stoppen met zijn tuinen. Ruud van Schie heeft er met al zijn enthousiasme en schat aan ervaring een bloeiende tuin en gezond bedrijf van gemaakt. Beide heren kennen Ruud goed, allen wonen in de kleine dorpsgemeenschap van Ens en kijken tegen hem op; hij was toch een van de voorlopers in de biologische groententeelt in kassen. Ruud komt nog geregeld even een rondje maken in de kas.

Biologische aanpak mogelijk inspiratie voor tuinplantenkwekerij
René en Ad Wouters zijn blij dat Tonnie Vink ook onder hun leiderschap aanblijft als teeltmanager. Zijn ervaring is onmisbaar om de tuin door te zetten als teeltlocatie voor biologische paprika’s en tomaten. Want zoals René zegt: ´wij hebben geen ervaring in deze specifieke teelt, en dus is het een hele mooie kans om inspiratie op te doen. We denken ervaringen en technieken uit de biologische teelt ook te kunnen gebruiken voor onze tuinplanten.´
Tonnie Vink woont al sinds de beginjaren van zijn werk, toen nog voor Ruud van Schie BV, in de woning bij de kassen. In het seizoen loopt hij zeven dagen in de week over de tuin. Zondag is een van zijn favoriete dagen: ’gewoon even een uurtje, om te voelen hoe het is in de kas.” Zo nodig stelt hij dan de computer anders in om de luchtvochtigheid en temperatuur aan te passen.
Uit alles blijkt de jarenlange ervaring van Tonnie Vink die met zijn 63 jaar gepassioneerd uitlegt welke teeltkeuzes hij dit jaar gemaakt heeft; van de precisie waarmee het moment van timing van het planten bepaalt wordt, de rassenkeuze, de plantenleverancier tot de nauwkeurige analyse van de kwaliteit van de bodem. Biologisch geteelde groenten en fruit groeien in de EU, dus ook in deze kas, met hun wortels in de bodem. De kwaliteit beïnvloedt de kracht van de plant en de teeltopbrengsten. En dus is de conditie van de bodem in de kas zeer zwaarwegend. Nu zowel alle tomaten- als paprikaplanten bijna in de grond staan (we schrijven begin februari), zullen over een ongeveer een week de eerste bloemetjes verschijnen en is het half april tijd voor de eerste oogst.

Verkoop door Nautilus Organic
Een oogst die door coöperatie Nautilus Organic verkocht zal worden. Er is goede vraag naar de biologische kasproducten; ongeveer 25% wordt vooraf voor een vaste seizoensprijs verkocht. De overige 75% van het areaal van de bij Nautilus aangesloten telers wordt vooraf verzegd aan klanten. In die zin is de handel in kasgroenten een bijzondere: klanten worden gekoppeld aan arealen van telers, het product wordt toegezegd aan de klant, maar prijzen worden wekelijks met klanten definitief gemaakt. Daarin is Nautilus Organic een belangrijke speler. Met 40% van het Nederlandse aanbod voor biologische kasgroenten in handen, hebben de Nautilus-verkopers en glastelers een goed beeld van de markt, waarop wekelijks de productprijs gebaseerd wordt.

Samen klanten bedienen
Naast glastuinbouwers, zijn ook akkerbouwers, hard- en kleinfruittelers en vollegrondsgroententelers bij de coöperatie aangesloten. Daarmee produceren de Nautilus-telers gezamenlijk een zeer breed assortiment groenten en fruit, waardoor ze een grote groep klanten bedienen in binnen- en buitenland.