Eigenbelang in gemeenschappelijke handen

Op een druk biologisch bedrijf met veel personeel en verschillende teelten is het goed om de afzet in handen van een coöperatie te geven. Dat vinden biologische telers Sijbrand Westra en Alex van Hootegem. Volgens Westra voegt een coöperatie rust toe. Van Hootegem stelt dat je samen minder een speelbal van de markt bent.

Alex van Hootegem is een bio logisch-dynamische teler in het Zeeuwse Kruiningen. Hij ervoer bij zijn omschakeling naar biologisch in 1999 dathij een andere wereld betrad. ‘Bij gangbare teelt had je het gevoel dat je een probleem had in plaats van een product. ‘Bij biologisch kwam ik in een wereld met vraag naar mijn product. Daar werd ik in 2007 weer mee geconfronteerd, toen ik een bedrijf van een buurman kocht. Ik moest tijdelijk de gangbare markt op. De commissionair die bij me kwam, begon gelijk over een slechte markt en wat het product mankeerde.’

Dit is de inleiding van een bericht wat 10 april 2021 in Nieuwe Oogt verscheen. Het is geschreven door Jorg Tönjes.

Het volledige artikel lees je hier