Nieuwe oogst: ‘Loverendale-Ter Linde koelt en verpakt zoals past bij het biologische concept’

De nieuwe loods om fruit op te slaan, te sorteren en verpakken is een diepte-investering voor Loverendale-Ter Linde. Eigenaar Tim Moerman vertrouwt erop zo de biologische markt jaarrond van kwalitatief goede biologische en biodynamische appels en peren te voorzien. Als de afnemers zo beter worden bediend en andere telers samenwerken met Moerman, komt het financieel op zijn pootjes, zo schrijft Nieuwe Oogst in augustus 2021. Klik hier voor het volledige artikel

Eigenbelang in gemeenschappelijke handen

Op een druk biologisch bedrijf met veel personeel en verschillende teelten is het goed om de afzet in handen van een coöperatie te geven. Dat vinden biologische telers Sijbrand Westra en Alex van Hootegem. Volgens Westra voegt een coöperatie rust toe. Van Hootegem stelt dat je samen minder een speelbal van de markt bent.

Alex van Hootegem is een bio logisch-dynamische teler in het Zeeuwse Kruiningen. Hij ervoer bij zijn omschakeling naar biologisch in 1999 dathij een andere wereld betrad. ‘Bij gangbare teelt had je het gevoel dat je een probleem had in plaats van een product. ‘Bij biologisch kwam ik in een wereld met vraag naar mijn product. Daar werd ik in 2007 weer mee geconfronteerd, toen ik een bedrijf van een buurman kocht. Ik moest tijdelijk de gangbare markt op. De commissionair die bij me kwam, begon gelijk over een slechte markt en wat het product mankeerde.’

Dit is de inleiding van een bericht wat 10 april 2021 in Nieuwe Oogt verscheen. Het is geschreven door Jorg Tönjes.

Het volledige artikel lees je hier

Biologisch heet niet voor niets biologisch, we telen in de volle grond

Wim van Marrewijk: “Een levende bodembiotoop zorgt voor een verantwoorde en gezonde productie van gewassen”

De rechtbank in de VS heeft besloten dat het mogelijk blijft om producten die geteeld zijn op substraat biologisch te certificeren. De discussie over ‘telen uit de grond’ laait hierdoor ook in Nederland weer op. De EU heeft echter in 2017 al besloten dat het biologische beginsel waarbij de planten hun voedsel uit het ecosysteem van de bodem halen, overeind blijft.
In een reactie laten de biologische glastelers van coöperatie Nautilus Organic weten dat biologisch niet voor niets biologisch heet. Het gaat over samenhang, over het leven, over goed rentmeesterschap, bodembeheer, sterke planten, biodiversiteit, inhoudsstoffen en gezondheid. Biologisch is een teeltmethode waarbij de plant in samenhang met de aarde een symbiotisch systeem vormt van waaruit de plant gevoed wordt en natuurlijke weerbaarheid krijgt. Dat hoort bij de uitgangspunten van de biologische teelt en het is ook belangrijk om de consument deze zekerheid te kunnen blijven bieden. En gelukkig zal dit ook de standaard blijven bij het ingaan van de nieuwe EU verordening per 01-01-2022.

Biologische komkommerplanten in de volle grond

Biologische en op substraat geteelde producten zijn niet te vergelijken
Wim van Marrewijk, teeltmanager van ons lid Biokwekerij Frank de Koning legt het uit: ‘biologische groenten en op substraat geteelde groenten zijn gewoon niet te vergelijken producten. De teelt in de grond zorgt voor voedzamere producten met meer vitaminen. Het verband tussen voedsel en menselijk welzijn wordt wat ons betreft veel te eenvoudig aan de kant geschoven in deze discussie. Het is aangetoond dat er een duidelijke link bestaat tussen biologisch geteelde groenten en gezonde menselijke darmflora. Dat heeft te maken met de levende bodem en de biotoop waarin biologische kasgroenten groeien.
Vast staat overigens dat de duurzame conventionele tuinbouw de laatste jaren veel stappen gezet heeft om hun teelten duurzamer te maken en het gebruik van chemie, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, substraat en ga zo maar door verder terug te dringen. Er zijn zonder meer mooie, duurzame initiatieven en dat is geweldig nieuws voor het milieu. Ze zijn alleen allerminst biologisch.

Doordat biologische kasgroenten in de grond staan, ontwikkelt zich een bodembiotoop waardoor planten zich op natuurlijke wijze weten te voeden, meer inhoudsstoffen bevatten en zich krachtiger ontwikkelen. Dit gebeurt in een bodem tot aan het grondwatermilieu en dat is per plant toch al gauw 500-700 liter aarde, terwijl wij op teeltgoten nog steeds spreken over een substraathoeveelheid van circa 5-7 liter. Een bodem heeft dankzij alle aanwezige schimmels en bacteriën een zelfcorrigerend vermogen, wat in een teeltgoot door het gebrek aan materie en tijd nooit tot ontwikkeling kan komen en dus ook niet weerbaarheidsverhogend kan werken.

Wat is duurzaam?
Daarnaast is de vraag: wat is duurzaam? Wanneer we naar de directe input van energie per kilo product kijken wint de substraatteelt misschien. Dan ontbreken alleen de kosten van de winning en aanvoer van grondstoffen, de energiekosten van winning en smelten van aluminiumgoten en productie van plastic meegenomen en de milieubelasting van dit geheel. Duurzaamheid moet geen tunnelvisie worden, maar een blik op het totaal. Wat draagt werkelijk bij aan ons welzijn en dat van onze planeet? Maar nogmaals: er zijn prachtige duurzame initiatieven, ze zijn alleen niet biologisch’

Beveiligd: Info sessie 16 juni

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

De eerste biologische komkommer zijn er weer

Feest, feest, feest! De 1e biodynamische komkommers zijn vandaag geplukt bij Biokwekerij Frank de Koning. Volgende week wordt ook bij het Limburgse BioVerbeek weer gestart met oogsten en daarmee is Nederlandse biologische kasseizoen 2020 van start.

Anders dan gewone komkommers groeien alle bio-komkommers met de wortels in de grond. Een must voor de biologische teelt en levenskrachtige planten, aldus Frank. Wij zijn ervan overtuigd dat je door de bijzondere vitaliteit, bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit op de tuin van Frank, wat van die levenskracht binnenkrijgt met het eten van deze heerlijke komkommers. We noemen het nog maar even:
Biologisch telen is een methode waarbij de plant in samenhang met de aarde een symbiotisch systeem vormt van waaruit deze plant gevoed wordt en natuurlijke weerbaarheid krijgt.

Frank de Koning

Nog heel even geduld en dan komen ook de overheerlijke tomatensoorten, aubergines, pepers en paprika’s er weer aan.
Hier lees je meer over de duurzame teeltwijze van Frank de Koning

Nieuwe omschakelcursus start 30 januari 2020

Op 30 januari 2020 start vanuit het Biologisch netwerk en Bdeko weer een onafhankelijke Oriëntatiecursus Biologische Landbouw. Als biologische telerscoöperatie ondersteunen wij deze cursus uiteraard van harte. De cursus biedt een unieke mogelijkheid om zowel praktijkkennis van telers als kennis van specialisten uit de biologische sector te horen. Iedere cursusdag is er een andere specialist en de vijf cursusdagen vinden ook plaats op vijf verschillende biologische bedrijven van BDEKO-telers uit Flevoland, die hun ervaringen delen.

orientatiecursus biologische landbouw

Waarom deze cursus?
De biologische markt groeit hard en heeft mogelijkheden voor agrariërs, verwerkers en handel. Ontdek hoe biologische landbouw meer is dan telen zonder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Het vraagt om een andere aanpak. Niet alleen in praktische maatregelen, maar vooral ook in een structurele en systematische benadering van het bedrijf. De bedrijfsopzet, de vruchtwisseling, slim samenwerken en preventief handelen bepalen voor een groot deel het uiteindelijke succes. Deze cursus helpt dit traject goed en doordacht voor te bereiden en te doorlopen.

Meer informatie & aanmelding:
Ingrid Veeman, tel 06 303 96 786
ingrid@biologischnetwerk.nl
Ottolanderlaan 10, 8251 SB Dronten

Het Nederlandse biologische kasgroentenseizoen staat weer in de startblokken

Een magisch moment in het jaar. De eerste biodynamische komkommers van eigen bodem zijn weer geoogst. De primeur is dit jaar voor Ron van Dijk van Groenland Organics uit Schalkwijk. Hoewel het in dit geval slechts gaat om ‘enkele rijtjes’, een kleine hoeveelheid dus,  vinden wij  dit altijd een bijzonder moment. Het Nederlandse biologische kasgroentenseizoen staat weer in de startblokken. Dat betekent dat we niet lang meer hoeven te wachten tot we weer volop kunnen genieten van biologische en biodynamische komkommers, paprika’s, aubergines, en wat later in het jaar natuurlijk alle smaakvolle tomatensoorten uit onze eigen Hollandse kassen.

 

Ron van Dijk - primeur bio komkommer 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groene paprika’s al leverbaar, aubergines bijna

Naast de eerste komkommers is de komende weken de groene paprika alweer leverbaar, waarna met een dag of tien de aubergine zal volgen.

groene paprika 2018

 

 

 

 

 

 

Verkoop via coöperatie Nautilus Organic

Als biologisch kasgroente teler, maar ook als voormalig lid van de Raad van Commissarissen en huidig  bestuurder van biologische coöperatie Nautilus Organic is Ron van Dijk een betrokken bio-teler in hart en nieren. Ron is met zijn bedrijf al ruim 20 jaar lid  daarmee een van de boegbeeld van de coöperatie. Neem voor meer informatie contact op via sales@nautilusorganic.nl of bel met 0321-328040

Biologisch is de toekomst!

En ja, er moet ook geld worden verdiend. ‘We zijn begonnen met 7 hectare. We hebben nu 35 hectare. Het gaat dus goed,’ lacht hij. Dat merkt hij ook in de omgeving. ‘Eerst heerste er bij de collega’s vooral scepsis. Nu is men voorzichtig positief en volgt men goed wat er gebeurt.’

Want over de toekomst twijfelt Robin geen moment: die ligt bij biologisch! ‘Je ziet dat gangbaar steeds meer naar biologisch toegroeit, omdat er in de gangbare land- en tuinbouw ook steeds minder middelen mogen worden gebruikt. Biologisch moet wel voorop blijven lopen. Je moet je kunnen blijven onderscheiden. En dat doe je met de kwaliteit van het product, de diversiteit aan producten en de gezonde manier waarop het geteeld wordt.

foto-18

 

 

 

 

 

 

Meer lezen? Klik hier

Nooit meer terug naar gangbaar

Wim en Ellen Peeters zouden nooit meer terug willen naar gangbare teelt en zoon Robin is dat volledig met hen eens. Waarom? ‘Het zit ‘m bijvoorbeeld in de diversiteit van de producten die we nu telen. We produceren nu ook veel meer naar de wens van de klanten. En een nieuw product verbouwen is erg leuk. Daarnaast heb je veel meer eer van je werk. Als je producten er mooi uitzien, hoor je dat ook terug. Dat hadden we vroeger nooit.’

En dan is er nog het gezondheidsaspect. ‘Het is niet alleen een gezond product, het wordt ook verbouwd in een gezond milieu. De bodem is gezond, wordt goed en met respect behandeld en blijft daardoor ook gezond. En de omstandigheden voor degenen die er werken zijn gezonder.’

foto-19

 

 

 

Benieuwd naar het hele artikel? Klik hier

Zoeken naar afzetkanalen en kennis

Makkelijk was het niet, weet Robin nog van die tijd. ‘Het was vooral zoeken naar afzetkanalen. We zitten in Limburg bovendien in een gebied waar gangbare teelt de boventoon voert. We waren een vreemde eend in de bijt. Het was dus echt wel even zoeken naar afnemers. Maar we zijn ook meer en andere producten gaan telen. Zes verschillende gewassen, we verbouwen nu Chinese kool, pastinaak, prei, aardappelen, courgettes en tuinbonen.’

En dan het biologisch telen zelf. ‘We zijn veel op bezoek geweest in Flevoland, om daar kennis op te doen bij de bedrijven die daar zitten. Maar je moet het uiteindelijk toch zelf uitvinden. Alles waar we bang voor waren, vooral ziekten en plagen, bleef uit. Maar de onkruidbestrijding en bemesting zijn nog steeds een uitdaging. Toch heb ik het idee dat je, omdat je in de biologische teelt de gewassen niet zo opjaagt, ook sterkere gewassen krijgt.’

foto-13

 

 

 

 

 

 

Meer lezen? Klik hier