Beveiligd: Info sessie 16 juni

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

De eerste biologische komkommer zijn er weer

Feest, feest, feest! De 1e biodynamische komkommers zijn vandaag geplukt bij Biokwekerij Frank de Koning. Volgende week wordt ook bij het Limburgse BioVerbeek weer gestart met oogsten en daarmee is Nederlandse biologische kasseizoen 2020 van start.

Anders dan gewone komkommers groeien alle bio-komkommers met de wortels in de grond. Een must voor de biologische teelt en levenskrachtige planten, aldus Frank. Wij zijn ervan overtuigd dat je door de bijzondere vitaliteit, bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit op de tuin van Frank, wat van die levenskracht binnenkrijgt met het eten van deze heerlijke komkommers. We noemen het nog maar even:
Biologisch telen is een methode waarbij de plant in samenhang met de aarde een symbiotisch systeem vormt van waaruit deze plant gevoed wordt en natuurlijke weerbaarheid krijgt.

Frank de Koning

Nog heel even geduld en dan komen ook de overheerlijke tomatensoorten, aubergines, pepers en paprika’s er weer aan.
Hier lees je meer over de duurzame teeltwijze van Frank de Koning

Nieuwe omschakelcursus start 30 januari 2020

Op 30 januari 2020 start vanuit het Biologisch netwerk en Bdeko weer een onafhankelijke Oriëntatiecursus Biologische Landbouw. Als biologische telerscoöperatie ondersteunen wij deze cursus uiteraard van harte. De cursus biedt een unieke mogelijkheid om zowel praktijkkennis van telers als kennis van specialisten uit de biologische sector te horen. Iedere cursusdag is er een andere specialist en de vijf cursusdagen vinden ook plaats op vijf verschillende biologische bedrijven van BDEKO-telers uit Flevoland, die hun ervaringen delen.

orientatiecursus biologische landbouw

Waarom deze cursus?
De biologische markt groeit hard en heeft mogelijkheden voor agrariërs, verwerkers en handel. Ontdek hoe biologische landbouw meer is dan telen zonder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Het vraagt om een andere aanpak. Niet alleen in praktische maatregelen, maar vooral ook in een structurele en systematische benadering van het bedrijf. De bedrijfsopzet, de vruchtwisseling, slim samenwerken en preventief handelen bepalen voor een groot deel het uiteindelijke succes. Deze cursus helpt dit traject goed en doordacht voor te bereiden en te doorlopen.

Meer informatie & aanmelding:
Ingrid Veeman, tel 06 303 96 786
ingrid@biologischnetwerk.nl
Ottolanderlaan 10, 8251 SB Dronten

Het Nederlandse biologische kasgroentenseizoen staat weer in de startblokken

Een magisch moment in het jaar. De eerste biodynamische komkommers van eigen bodem zijn weer geoogst. De primeur is dit jaar voor Ron van Dijk van Groenland Organics uit Schalkwijk. Hoewel het in dit geval slechts gaat om ‘enkele rijtjes’, een kleine hoeveelheid dus,  vinden wij  dit altijd een bijzonder moment. Het Nederlandse biologische kasgroentenseizoen staat weer in de startblokken. Dat betekent dat we niet lang meer hoeven te wachten tot we weer volop kunnen genieten van biologische en biodynamische komkommers, paprika’s, aubergines, en wat later in het jaar natuurlijk alle smaakvolle tomatensoorten uit onze eigen Hollandse kassen.

 

Ron van Dijk - primeur bio komkommer 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groene paprika’s al leverbaar, aubergines bijna

Naast de eerste komkommers is de komende weken de groene paprika alweer leverbaar, waarna met een dag of tien de aubergine zal volgen.

groene paprika 2018

 

 

 

 

 

 

Verkoop via coöperatie Nautilus Organic

Als biologisch kasgroente teler, maar ook als voormalig lid van de Raad van Commissarissen en huidig  bestuurder van biologische coöperatie Nautilus Organic is Ron van Dijk een betrokken bio-teler in hart en nieren. Ron is met zijn bedrijf al ruim 20 jaar lid  daarmee een van de boegbeeld van de coöperatie. Neem voor meer informatie contact op via sales@nautilusorganic.nl of bel met 0321-328040

Biologisch is de toekomst!

En ja, er moet ook geld worden verdiend. ‘We zijn begonnen met 7 hectare. We hebben nu 35 hectare. Het gaat dus goed,’ lacht hij. Dat merkt hij ook in de omgeving. ‘Eerst heerste er bij de collega’s vooral scepsis. Nu is men voorzichtig positief en volgt men goed wat er gebeurt.’

Want over de toekomst twijfelt Robin geen moment: die ligt bij biologisch! ‘Je ziet dat gangbaar steeds meer naar biologisch toegroeit, omdat er in de gangbare land- en tuinbouw ook steeds minder middelen mogen worden gebruikt. Biologisch moet wel voorop blijven lopen. Je moet je kunnen blijven onderscheiden. En dat doe je met de kwaliteit van het product, de diversiteit aan producten en de gezonde manier waarop het geteeld wordt.

foto-18

 

 

 

 

 

 

Meer lezen? Klik hier

Nooit meer terug naar gangbaar

Wim en Ellen Peeters zouden nooit meer terug willen naar gangbare teelt en zoon Robin is dat volledig met hen eens. Waarom? ‘Het zit ‘m bijvoorbeeld in de diversiteit van de producten die we nu telen. We produceren nu ook veel meer naar de wens van de klanten. En een nieuw product verbouwen is erg leuk. Daarnaast heb je veel meer eer van je werk. Als je producten er mooi uitzien, hoor je dat ook terug. Dat hadden we vroeger nooit.’

En dan is er nog het gezondheidsaspect. ‘Het is niet alleen een gezond product, het wordt ook verbouwd in een gezond milieu. De bodem is gezond, wordt goed en met respect behandeld en blijft daardoor ook gezond. En de omstandigheden voor degenen die er werken zijn gezonder.’

foto-19

 

 

 

Benieuwd naar het hele artikel? Klik hier

Zoeken naar afzetkanalen en kennis

Makkelijk was het niet, weet Robin nog van die tijd. ‘Het was vooral zoeken naar afzetkanalen. We zitten in Limburg bovendien in een gebied waar gangbare teelt de boventoon voert. We waren een vreemde eend in de bijt. Het was dus echt wel even zoeken naar afnemers. Maar we zijn ook meer en andere producten gaan telen. Zes verschillende gewassen, we verbouwen nu Chinese kool, pastinaak, prei, aardappelen, courgettes en tuinbonen.’

En dan het biologisch telen zelf. ‘We zijn veel op bezoek geweest in Flevoland, om daar kennis op te doen bij de bedrijven die daar zitten. Maar je moet het uiteindelijk toch zelf uitvinden. Alles waar we bang voor waren, vooral ziekten en plagen, bleef uit. Maar de onkruidbestrijding en bemesting zijn nog steeds een uitdaging. Toch heb ik het idee dat je, omdat je in de biologische teelt de gewassen niet zo opjaagt, ook sterkere gewassen krijgt.’

foto-13

 

 

 

 

 

 

Meer lezen? Klik hier

Omschakelen uit liefde

Robin Peeters was acht jaar oud toen zijn ouders de keuze maakten om hun gangbare tuinderij in het Limburgse Neer om te schakelen naar biologisch. Ofschoon de nu 23-jarige student van Aeres Hogeschool Dronten daar dus niet actief bij betrokken was, is hij het volledig eens met de keuze van izjn ouders. Sterker: hij zou nooit terug willen.

‘Ik hielp in die tijd al wel volop mee. We hadden toen zeven hectare tuinbouwgrond. Prei, asperges en Chinese kool. Mijn vader en moeder deden altijd erg hun best om de producten er goed uit te laten zien maar hoorden daar nooit iets van terug. Het ging op in het grote geheel. En dan het gedoe met de middelen: dan weer werd dat middel verboden, moest je weer op zoek naar iets anders. ‘Is dit de wij die wij willen gaan in de toekomst?’ hebben zij zich toen afgevraagd.

Het antwoord was ‘nee’, dus besloten Wim en Ellen Peeters om te schakelen. Uit liefde voor hun werk, uit liefde voor het product. ‘In 2000 werd die keuze gemaakt. Ze hebben toen gangbare grond bij gepacht, om daar een inkomen mee te garanderen. Het duurt tenslotte twee jaar voor je producten die van gangbare grond komen biologisch mag noemen. In 2002 kwamen de eerste biologische producten van ons land: aardappelen en prei.’

 

foto-14

 

 

 

 

 

 

Benieuwd naar het hele artikel? Klik hier

Verkoop groenten en fruit in supermarkt stijgt

PERSBERICHT

Verkoop groenten en fruit in supermarkten stijgt
Het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten en groothandels in Nederland, en GroentenFruit Huis, de belangenvereniging van de groente- en fruitsector, zien een stijging in de omzet van groenten en fruit in de supermarkt. De consument koopt meer groenten en fruit in de supermarkt waardoor het verkochte volume stijgt. Daarnaast kiest de consument ook steeds vaker voor gemak (panklaar of gesneden groenten) waardoor ook de omzet harder stijgt.

De positieve lijn past in de ontwikkeling die het verssegment binnen supermarkten laten zien. Versproducten zoals vis, groenten en zuivel stijgen procentueel harder dan de zogenaamde houdbare producten. Dit blijkt uit cijfers die IRI voor GroentenFruit Huis en het CBL heeft verzameld (zie afbeelding). De cijfers laten eveneens zien dat het grootste deel van de producten die in de nieuwe Schijf van Vijf zitten (dat zijn vooral versproducten) een flinke stijging doormaakt. Opvallende stijger is bijvoorbeeld het veelgenoemde handje noten. De consumptie van noten laat een stijging zien van 23%.

Toch zijn de groentesector en de supermarktbranche nog niet tevreden. De verkoop van groenten in speciaalzaken is de laatste jaren met veertig procent gedaald. Deze volumedaling wordt nog niet geheel door de gestegen verkoop in supermarkten opgevangen. Daarnaast is bekend dat de gemiddelde Nederlander 127 gram groenten eet in plaats van de aanbevolen 250 gram. Een groot deel van de gegeten groenten komt ook nog eens voor de rekening van een kleine groep ‘heavy buyers’. De gezondheidswinst valt te halen in de groep light-kopers en niet-kopers van groenten en fruit.

Volgens Marc Jansen, directeur van het CBL, doen de supermarkten het goed met hun uitgebreide groenteafdeling waar je bij binnenkomst vaak als eerste tegenaan loopt. Daarnaast worden er steeds meer groenten verwerkt in recepten in de supermarktmagazines. “De Schijf van Vijf is vernieuwd en de Gezondheidsraad heeft de lat voor gezonde consumptie fors hoger gelegd. Supermarkten stropen hun mouwen op om met deze nieuwe uitdagingen volop aan de slag te gaan. De nieuwe weg heet Vers. Wij zien alleen maar kansen om een grotere bijdrage te kunnen leveren om de Nederlandse bevolking gezonder te helpen maken”, aldus Jansen. Gert Mulder, directeur van GroentenFruit Huis, ziet met name kansen bij de groep mensen die wel regelmatig, maar nog niet genoeg groenten en fruit eten. “We moeten juist deze groep verleiden tot consumptie op nieuwe eetmomenten, bijvoorbeeld snackgroenten bij vergaderingen of in de sportkantine, en consumenten te inspireren om ook bij het ontbijt, tussendoor of bij de lunch groenten en fruit te eten.” Beide partijen zien nog genoeg werk aan de winkel de komende jaren.

knipsel

 

Tekst: GroentenFruit Huis