Terug in de tijd

Het zaadje van de biologische akker- en (glas)tuinbouw coöperatie Nautilus ontkiemde in 1987. De biologisch (dynamische) teelt was 25 jaar geleden nog in opkomst, maar enkele Flevolandse boeren maakten zich samen sterk voor de belangenbehartiging en (verdere) professionalisering van deze producten. Aangezien er toen al steeds meer vraag was naar gezonde en milieuvriendelijk geteelde akker- en tuinbouwproducten, verwachtten ze bovendien nieuwe verkoopkanalen te kunnen aanboren.

Fusie

Al na een jaar kon Nautilus zich volledig concentreren op het vinden van kopers voor de producten van de biologische telers. Het stimuleren en ondersteunen van de ontwikkeling van de biologische landbouw werd namelijk vanaf dat moment gedaan door de Stichting Biologische Landbouw Flevoland. Met succes, want er kwamen steeds meer leden bij en nieuwe afzetmarkten werden aangeboord. Dankzij de steun van provincie Flevoland ging in 1991 het verkoopkantoor van start en gingen de geteelde producten de grens over.

Door de fusie met de Hollandse Biologische Producten (HBP) in 1996 verdubbelde het aantal telers (en dus ook het assortiment) van Nautilus en kreeg het een meer landelijke dekking. De telers zaten verspreid door heel Nederland. De coöperatie werd vanaf dat moment een interessante partner voor supermarkten, natuurvoedingswinkels en de groothandel. Zij staan garant voor continue levering van een breed assortiment onder keurmerk geteelde kruiden, aardappelen, groenten en fruit.