Nieuwe collega gezocht!

We zoeken ter uitbreiding van ons team een ambitieuze, pro-actieve en commerciële sales- en productmanager biologisch en biodynamisch hardfruit en zachtfruit die de verbindende schakel is tussen de teler en de afnemer.

Functie:
Als sales- en productmanager sta je voortdurend in contact met zowel de telers als onze klanten. Je zorgt dat de producten volgens afgesproken condities verkocht en geleverd worden. Samen met je collega’s zorg je voor adequate afhandeling van de bijbehorende logistieke en administratieve processen, waarbij je ondersteund wordt door onze backoffice. Daarnaast geef je ondersteuning aan marketingactiviteiten, waaronder de voorbereiding en deelname aan beurzen. Je onderhoudt (inter)nationale handelscontacten en zorgt voor groei van afzet van aangesloten telers en onze handelsactiviteiten. Je bent regelmatig onderweg en bezoekt telers. Daarnaast werk je op kantoor in Emmeloord, op de sorteerlocatie in Oostkapelle en vanuit huis.

De volledige vacature vind je op deze pagina: https://www.nautilusorganic.nl/vacature-sales-productmanager-biologisch-fruit/ 

Han Kavelaars nieuwe voorzitter van het bestuur

Onze nieuwe voorzitter van het bestuur is biologisch akkerbouwer Han Kavelaars uit Dronten. Kavelaars is al sinds het jaar 2000 lid van de coöperatie en is in 2017 toegetreden tot het bestuur. Hij neemt het stokje over van Harald Oltheten, die twee volledige termijnen -acht jaar- voorzitter was. Oltheten zette de coöperatie in zijn bestuursperiode succesvol om van een administratie- naar bloeiende verkoopcoöperatie. Iets wat Kavelaars ‘een goede stap op het juiste moment in de geschiedenis’ noemt. Naast akkerbouwer is Kavelaars ook parttime docent Agrarische Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Aeres in Dronten. Meer over Han en zijn bedrijf lees je op deze pagina: https://www.nautilusorganic.nl/cm-members/han-kavelaars/

De laatste appels van 2020 worden geplukt

In al onze boomgaarden worden nu de laatste appels en peren van dit seizoen geplukt. Deze gaan deels al naar de winkels, maar voor het grootste deel onze bewaring in zodat we tot aan de zomer kunnen voorzien in Nederlandse appels en peren. We laten jullie met een serie foto’s graag zien hoe dat in zijn werk gaat. 
Dit is onze biodynamische teler Kees Konijn uit het Noord Hollandse Zuidoostbeemster. Voor aanvang van de pluk doet hij bij de appels als peren een rijpheidsbepaling om het juiste plukmoment te bepalen
 
Helaas was er in deze boomgaard flink wat stormschade nét voor de pluk
Dit is Zangvogelschade in de peren. Deze schade kan hoog oplopen
Gevulde kisten in de boomgaard
Coronamaatregelen in de kantine
Schadelijke boswants met de nuttige oorwurm
De kisten worden op het plein bijgevuld en nagekeken

De eerste biologische komkommer zijn er weer

Feest, feest, feest! De 1e biodynamische komkommers zijn vandaag geplukt bij Biokwekerij Frank de Koning. Volgende week wordt ook bij het Limburgse BioVerbeek weer gestart met oogsten en daarmee is Nederlandse biologische kasseizoen 2020 van start.

Anders dan gewone komkommers groeien alle bio-komkommers met de wortels in de grond. Een must voor de biologische teelt en levenskrachtige planten, aldus Frank. Wij zijn ervan overtuigd dat je door de bijzondere vitaliteit, bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit op de tuin van Frank, wat van die levenskracht binnenkrijgt met het eten van deze heerlijke komkommers. We noemen het nog maar even:
Biologisch telen is een methode waarbij de plant in samenhang met de aarde een symbiotisch systeem vormt van waaruit deze plant gevoed wordt en natuurlijke weerbaarheid krijgt.

Frank de Koning

Nog heel even geduld en dan komen ook de overheerlijke tomatensoorten, aubergines, pepers en paprika’s er weer aan.
Hier lees je meer over de duurzame teeltwijze van Frank de Koning

Onderzoek ‘De verbinding tussen boer en consument is de weg naar succes’

Met enthousiasme  presenteerden vier gemotiveerde studenten van Aeres Hogeschool Dronten de resultaten van hun onderzoek naar de succes- en faalfactoren van korte ketens. Het onderzoek leverden een stevig strategisch rapport op, geschreven in opdracht van de gemeente Lelystad en Nautilus Organic, met als hoofdvraag “Hoe kunnen Nautilus Organic en Gemeente Lelystad kennis over succes- en faalfactoren van bestaande en voorgaande korte keten initiatieven in Nederland inzetten om een rendabel concept te laten verwezenlijken voor bedrijven en burgers in het Stadshart van Lelystad”

Alissa Breden, Lisa van der Velde, Joost Verduijn, Lotte Verduijn deden het onderzoek in het kader van hun minor Strategisch Ondernemerschap aan de Aeres Hogeschool.

Mocht u belangstelling hebben voor de resultaten van het onderzoek dan kunt u contact opnemen met Femke Meijer via tel. (0321) 328 040

Joost Verduyn, Alissa Breden, Walter Luitwieler, Femke Meijer, Lisa van der Velde, Lotte Verduijn en Henk Renting

Het strategisch rapport is mede tot stand gekomen door Walter Luitwieler (gemeente Lelystad), Femke Meijer (Nautilus Organic) en Ron Methorst, Jan van Beekhuizen en Henk Renting (allen Aeres Hogeschool)

Nieuwe omschakelcursus start 30 januari 2020

Op 30 januari 2020 start vanuit het Biologisch netwerk en Bdeko weer een onafhankelijke Oriëntatiecursus Biologische Landbouw. Als biologische telerscoöperatie ondersteunen wij deze cursus uiteraard van harte. De cursus biedt een unieke mogelijkheid om zowel praktijkkennis van telers als kennis van specialisten uit de biologische sector te horen. Iedere cursusdag is er een andere specialist en de vijf cursusdagen vinden ook plaats op vijf verschillende biologische bedrijven van BDEKO-telers uit Flevoland, die hun ervaringen delen.

orientatiecursus biologische landbouw

Waarom deze cursus?
De biologische markt groeit hard en heeft mogelijkheden voor agrariërs, verwerkers en handel. Ontdek hoe biologische landbouw meer is dan telen zonder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Het vraagt om een andere aanpak. Niet alleen in praktische maatregelen, maar vooral ook in een structurele en systematische benadering van het bedrijf. De bedrijfsopzet, de vruchtwisseling, slim samenwerken en preventief handelen bepalen voor een groot deel het uiteindelijke succes. Deze cursus helpt dit traject goed en doordacht voor te bereiden en te doorlopen.

Meer informatie & aanmelding:
Ingrid Veeman, tel 06 303 96 786
ingrid@biologischnetwerk.nl
Ottolanderlaan 10, 8251 SB Dronten

Nieuwe oriëntatiecursus biologische landbouw start 21 november 2019

De oriëntatiecursus Biologische landbouw van het Biologisch netwerk en BDEKO start weer op 21 november 2019. Deze cursus is bedoeld voor ondernemers die hun bedrijf willen verduurzamen of omschakeling naar biologische teelt overwegen. De cursus richt zich op akkerbouw en grove groententeelt.
Bekijk voor meer informatie deze flyer, dit artikel in Ekoland en download hier het aanmeldingsformulier

Voorzitter Harald Oltheten aan het woord

De Nederlandse biologische en biodynamische telers die zich verenigd hebben in coöperatie Nautilus Organic telen samen een breed palet aan biologische groenten en fruit. Bekijk de video waarin voorzitter en kleinfruitteler Harald Oltheten vertelt hoe dat in zijn werk gaat en waarom de coöperatie belangrijk is voor zijn bedrijf.

Biologische telers ontwikkelen herkenbare en milieuvriendelijkere verpakkingen

Biologische bramen, frambozen, rode bessen, witte bessen, kiwibessen, kruisbessen en mirabellen in milieuvriendelijkere en herkenbare bakjes

Telers van biodynamisch zachtfruit, Elze-Lia Visser en Harald Oltheten, hebben voor hun uitgebreide assortiment zachtfruit een complete lijn verpakkingen ontwikkeld, waardoor een heleboel plastic bakjes overbodig worden. De verpakkingen zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd en PEFC gecertificeerd papier en biodegradable folie en kan in zijn geheel bij het oud papier om gerecycled te worden. In de nieuwe bakjes kunnen vanaf nu onder meer de biologisch-dynamische bramen, frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen, mirabellen en kiwibessen verpakt worden.

Harald Oltheten, De Ring, Oud-Sabbinge

Remmert Dekker Packaging
Om te zorgen dat dit heerlijke, maar ook kwetsbare fruit zo goed mogelijk in de winkel komt te liggen is er veel aandacht besteed aan de ontwikkelfase van de verpakkingen, waarin de telers zeer nauw begeleidt zijn door Willem Kooijman en Ted Hilbers van verpakkingsspecialist Remmert Dekker.

Elze-Lia Visser, Fruitweelde, Ingen

Elze-Lia Visser: ‘wij wilden heel graag zelf een verpakking voor ons tere zachtfruit ontwikkelen, omdat we tot nog toe geen voldoende geschikte milieuvriendelijkere alternatieven hadden kunnen vinden. Het ontwikkelen van een verpakking is echter een specialistische klus, waar we als telers alleen geen ervaring, tijd en ruimte voor hebben. Het is dan ook heel mooi dat het ons wel lukt om dit soort projecten te realiseren als we hierin samen optrekken binnen Nautilus Organic. Bovendien vinden we het heel leuk dat we onder het motto ‘jij blij, bij blij’ een persoonlijk bedankje kunnen overbrengen aan de kopers van ons fruit. Met hun aankoop helpen ze ons tenslotte om onze biodynamische bedrijfsvoering in stand te houden en zo te kunnen telen in harmonie met de natuur en de omgeving.’

Levering aan bio-groothandels
De bakjes kunnen vanaf heden aan alle groothandels voor biologische producten geleverd worden.

Voor meer informatie over de telers in dit artikel, lees je hier verder:

>> ledenpagina de Ring
>> ledenpagina Fruitweelde

Ruimte voor afzet in akkerbouw bij Nautilus

Door samen te werken kunnen we elkaar versterken
Wij hebben ruimte voor afzet in het akkerbouwaandeel van onze coöperatie. We groeien gestaag en zijn dan ook actief op zoek naar coöperatief ingestelde biologische en biodynamische telers, juist ook op het gebied van akkerbouw, om samen het beste uit de markt te kunnen halen. Fruit, akkerbouw, glastuinbouw, vollegrondsgroenten; we beslaan het volledige gebied, maar zijn gericht op zoek naar uitbreiding in de akkerbouwtak.

Samen klanten bedienen
Nautilus Organic is natuurlijk al tientallen jaren actief, maar juist de laatste jaren richten we ons sterk op het verbeteren van de positie van de teler. Door krachten te bundelen staan we als telers sterk en kunnen we een grote groep klanten bedienen in binnen- en buitenland. Daarbij staat het delen van afzetmarkten en kennis op alle vlakken centraal. Als Nautilus-telers halen we samen het beste uit de markt.
We zijn onafhankelijk en hebben geen winstoogmerk. Doel van de coöperatie is om als biologische telers een sterke marktpositie te realiseren door gezamenlijk in te zetten op verkoop en contractteelten, maar ook marketing en het ontzorgen in administratie zijn daarin belangrijk.
Akkerbouwers die interesse hebben in een kennismakingsgesprek kunnen bellen met Dave de Bekker van Nautilus Organic, tel. (0321) 328 040 of mailen naar info@nautilusorganic.nl .