Nieuw product: rode spitskool!

Rode spitskoolVanaf nu is bij ons ook biologische rode spitskool verkrijgbaar.  De eerste kolen zijn deze week geoogst. Dit is het resultaat van een geslaagde nieuwe teelt van Marinus Hospers van Van Vilsteren Landbouw uit Marknesse.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Akkerbouwbedrijf Mts. Westra over op Demeter

‘We staan dichter dan ooit bij ons bedrijf, onze grond en onze producten’

Vader Aalt en zoon Sijbrand Westra gaan biodynamisch (Demeter gecertificeerd) telen. Het akkerbouwbedrijf aan de Oudebosweg in Dronten is al 17 jaar biologisch gecertificeerd en zoals Sijbrand het zelf verwoord: ‘we waren toe aan vernieuwing. De tijd was rijp voor een volgende stap. En daarbij zag ik uitdaging in het kiezen voor verbreding en verdieping.’

Aalt en Sijbrand Westra

Waar te beginnen?

Het eerste zaadje voor de plannen werd gelegd op de Biobeurs in Zwolle, waar Sijbrand al enkele jaren inspiratie vond op het Demeterplein. Toen er afgelopen jaar een workshop Doorschakelen naar  Demeter verzorgd werd, besloot hij deel te nemen. Gewoon om eens te kijken of het een mogelijkheid was en vooral om erachter te komen; waar zouden moeten we beginnen? De workshop bleek een succes en afgelopen jaar heeft Sijbrand een verdiepingscursus gevolgd. Hij wilde weten: ‘kan ik hier wat mee?’

Nautilus Organic Sijbrand Westra

Het gaat om het grote geheel

En hij kon er wat mee. Sijbrands enthousiasme is overduidelijk als hij vertelt over de nieuwe wending van het bedrijf: ‘wat me echt aanspreekt in Demeter is dat er naar het geheel gekeken wordt. Het gaat niet alleen om het eindproduct, maar om het proces. Het gaat ook over personeel, rooi- en maaigewassen, de relatie met de bodem. Ook mooi is dat we in contact komen met veel nieuwe mensen. Bij de cursus natuurlijk, maar ook door de uitwisseling met collega-Demetertelers. Je wordt, nog meer dan bij bio, uitgedaagd om goed te kijken naar wat je doet en waarom. Er wordt echt een diepere laag aangeboord. We staan dichter bij dan ooit bij ons bedrijf, onze grond en onze producten. Het is prettig om op een vernieuwende manier bezig te kunnen zijn. Het lastige punt zit hem voor Sijbrand nog in het gebruik van preparaten. Het gevoel daarbij moet nog groeien en een cursus om zich daarin te verdiepen is dan ook het volgende punt op de agenda.

De afzet

Bij Nautilus Organic is een stijgende lijn te zien in de vraag naar Demeterproducten. De afzetverwachting is goed, en een groot deel ligt al onder (Demeter) contract. Sijbrand: ‘we bieden toch een plusje met onze Demetercertificering. Mooi, want het is ook belangrijk dat het commercieel interessant is, maar voor ons is toch vooral de nieuwe uitdaging en de vernieuwende manier van werken van belang.’

De stap was kleiner dan gedacht

Sijbrand vertelt dat de overstap van biologisch naar Demeter uiteindelijk kleiner bleek dan gedacht. Het verschil in bemestingsniveau bleek voor het bedrijf nog maar klein te zijn en voor diverse typische Demeter-onderdelen hadden Sijbrand en Aalt al veel aandacht. Het bodemleven, het stikstofgebruik en de natuurlijke kringloop bijvoorbeeld.

Wel is er iets meer rust in het bouwplan aangebracht. In de praktijk betekent dat wat minder spinazie (want: veel stikstof nodig) en meer rustgewas. Maar de uien, peen en pompoenen blijven gewoon. En: er wordt weer tarwe geteeld op het bedrijf. Dat is het resultaat van een samenwerking met een kippenboer verderop aan de weg die toevallig net tegelijk met Sijbrand aan de Demetercursus deelnam.

De kringloop is rond

Een mooie samenwerking is eruit voortgekomen en waar Sijbrand nu weer tarwe gaat telen, zorgt de kippenboer voor mest en wat extra grond om te telen. En zo is de kringloop mooi rond. Net waar het bij Demeter om draait.

Meer informatie over Demeter vind je op de website: http://www.stichtingdemeter.nl/

Binnen Nautilus Organic is Mts. Westra op dit moment het tweede biodynamische akkerbouwbedrijf. Ook Hans Eijkelenburg is biodynamisch akkerbouwer. Andere Demetertelers binnen onze coöperatie zijn: Rob van Paassen, Ron van Dijk en Frank de Koning (Glastuinbouw) en Harald Oltheten, Pieter Jans Jansonius, Elze-Lia Visser en Tim Moerman (Fruitteelt)

Nautilus Organic en Agriterra ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

Nautilus Organic stelt de kennis en ervaring van haar medewerkers, bestuursleden en aangesloten telers ter beschikking aan toekomstige projecten van Agriterra. Dat hebben directeur Kees Blokland van Agriterra en directeur Hein Wolff van Nautilus Organic formeel vastgelegd door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst voor een periode van ten minste drie jaar.

Ondertekening samenwerking Agriterra Nautilus Organic

Agriterra is een not-for-profit agri-agency die tot doel heeft coöperaties en landbouworganisaties in ontwikkelingslanden bedrijfsmatig te versterken zodat hun positie in de markt en in de keten verbetert.
Dit doet Agriterra door kennisuitwisseling op het gebied van financieel management, governance, lobby en business development. Nederlandse experts uit de agrifood sector geven samen met (lokale) bedrijfsadviseurs van Agriterra advies aan een grote groep georganiseerde, internationale boeren.
Hein Wolff, directeur bij Nautilus Organic: “Als biologische telerscoöperatie voelen wij zeker ook een brede maatschappelijke verantwoordelijkheid. In de samenwerking met Agriterra zien wij een mogelijkheid om hier verder invulling aan te geven. We zijn enthousiast over de projecten die vanuit deze organisatie ingevuld worden en hopen van harte hier een mooie bijdrage aan te kunnen leveren.”

Eerste aubergines en puntpaprika’s van goede kwaliteit

De medewerkers van onze Zuid-Hollandse Kwekerij Frank de Koning tonen enthousiast de eerste oogst biodynamische aubergines en puntpaprika’s van 2017. Ze zijn trots op het resultaat. De kwaliteit is goed en dat betekent een goede start van het seizoen voor Frank.

Eerste biodynamische aubergines 2017 Eerste biodynamische puntpaprika's 2017

 

 

 

Nadat drie weken geleden al de eerste komkommers van de planten kwamen bij de gebroeders Verbeek uit Velden (Limburg) komt de productie van Nederlandse biologische kasgroenten hiermee verder op gang. Ook bij onze andere glastelers zijn inmiddels verschillende soorten biologische kasgroenten geoogst. Voor wie het leuk vindt om meer te lezen over de biodynamische werkwijze van Frank de Koning, is er hier een uitgebreid interview te vinden.

Nieuwe accountmanager: Erik Flux

Erik Flux - accountmanager

Per 1 maart 2017 hebben wij een nieuwe collega: Erik Flux. Erik is bij ons werkzaam als accountmanager. Hij gaat zich vooral richten op de verkoop van onze akkerbouw en vollegrondgroenten, maar is dankzij zijn ervaring in de bio-wereld breed inzetbaar. Eerder werkte Erik onder andere 8 jaar bij Eosta en ook nog een aantal jaar vor Vroegop/Kroon. Erik heeft een talenknobbel; hij spreekt 6 talen en heeft ruime ervaring op de internationale markt.

De eerste bio komkommers zijn er weer!

Daar zijn ze dan! De allereerste  biologische komkommers van 2017 zijn geoogst bij ons lid BioVerbeek in het Limburgse Velden. Dat wordt weer lekker genieten van gezonde groenten uit onze Nederlandse kassen.

Eerste komkommers BioVerbeek 2017
Trots toont John Rothoff de eerste komkommers van het jaar

 

Studiegroep ‘akkerbouwers in omschakeling’ schakelt verder

Nautilus Organic, Green Organics, Naturim en Van Tafel naar Kavel slaan de handen ineen

nautilusgreen-organicsnaturimvtnk

 

 

 

De studiegroep met akkerbouwers in en rondom omschakeling is in 2014 op initiatief van Green Organics opgericht in samenwerking met Naturim. Tijdens vier bijeenkomsten per jaar is er aandacht voor de specifieke vragen van omschakelaars. De studiegroep telt ongeveer 25 leden en vervult duidelijk in een behoefte.

De studiegroep is een logisch vervolg op een omschakelcursus en biedt ruimte voor de specifieke vragen van omschakelaars in het omschakeltraject. In de Bio Academy is door veel bedrijven de intentie uitgesproken om beter samen te werken aan een gezonde groei en ontwikkeling van de biosector. Om dit vorm te geven zal de studiegroep ‘akkerbouwers in omschakeling’ voortaan naast Green Organics ook worden ondersteund door Nautilus Organic. Ook aan de kant van de organisatie is er een verbinding: Anna Zwijnenburg en Albert Jan Olijve (Van Tafel naar Kavel) zullen Sander Bernaerts (Naturim) gaan versterken.

Voor meer informatie:

Naturim
Sander Bernaerts
06-81086041
sander@naturim.nl

Van Tafel naar Kavel
Anna Zwijnenburg
06-53208772
anna@vantafelnaarkavel.nl

Fijne feestdagen!

kerstkaart-2017-nl-def

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bestuur en de medewerkers van Nautilus Organic wensen u allen goede feestdagen en een gezond 2017! We hopen u in het nieuwe jaar weer te mogen ontmoeten!

‘Ik zou niet anders willen dan biologisch’

Robin Peeters kent beide werelden, maar twijfelt geen moment

Robin Peeters was acht jaar oud toen zijn ouders de keuze maakten om hun gangbare tuinderij in het Limburgse Neer om te schakelen naar biologisch. Ofschoon de nu 23-jarige student van Aeres Hogeschool Dronten daar dus niet actief bij betrokken was, is hij het volledig eens met de keuze van zijn ouders. Sterker: hij zou nooit terug willen.

‘We hoorden nooit wat terug, het ging op in het grote geheel’

‘Ik hielp in die tijd al wel volop mee. We hadden toen zeven hectare tuinbouwgrond. Prei, asperges en Chinese kool. Mijn vader en moeder deden altijd erg hun best om de producten er goed uit te laten zien, maar hoorden daar nooit iets van terug. Het ging op in het grote geheel. En dan het gedoe met de middelen: dan weer werd dat middel verboden, moest je weer op zoek naar iets anders. ‘Is dit de weg die wij willen gaan in de toekomst?’ hebben zij zich toen afgevraagd.

Het antwoord was ‘nee’, dus besloten Wim en Ellen Peeters om te schakelen. Uit liefde voor hun werk, uit liefde voor het product. ‘In 2000 werd die keuze gemaakt. Ze hebben gangbare grond bij gepacht, om daar een inkomen mee te garanderen. Het duurt ten slotte twee jaar voor je producten die van gangbare grond komen biologisch mag noemen. In 2002 kwamen de eerste biologische producten van ons land: aardappelen en prei.’

Zoeken naar afzetkanalen en kennis

Makkelijk was het niet, weet Robin nog van die tijd. ‘Het was vooral zoeken naar afzetkanalen. We zitten in Limburg bovendien in een gebied waar gangbare teelt de boventoon voert. We waren een vreemde eend in de bijt. Het was dus echt wel even zoeken naar afnemers. Maar we zijn ook meer en andere producten gaan telen. Zes verschillende gewassen, we verbouwen nu Chinese kool, pastinaak, prei, aardappelen, courgettes en tuinbonen.’

En dan het biologisch telen zelf. ‘We zijn veel op bezoek geweest in Flevoland, om daar kennis op te doen bij de bedrijven die daar zitten. Maar je moet het uiteindelijk toch zelf uitvinden. Alles waar we bang voor waren, vooral ziekten en plagen, bleef uit. Maar de onkruidbestrijding en bemesting zijn nog steeds een uitdaging. Toch heb ik het idee dat je, omdat je in de biologische teelt de gewassen niet zo opjaagt, ook sterkere gewassen krijgt.’

wieden wim-en-ellen-peeters-2-gewas

Nooit meer terug naar gangbare teelt

Wim en Ellen Peeters zouden nooit meer terug willen naar gangbare teelt en zoon Robin is dat volledig met hen eens. Waaom? ‘Het zit ‘m bijvoorbeeld in de diversiteit van de producten die we nu telen. We produceren nu ook veel meer naar de wens van de klanten. En een nieuw product verbouwen is erg leuk. Daarnaast heb je veel meer eer van je werk. Als je producten er mooi uitzien, hoor je dat ook terug. Dat hadden we vroeger nooit.’

En dan is er nog het gezondheidsaspect. ‘Het is niet alleen een gezond product, het wordt ook verbouwd in een gezond milieu. De bodem is gezond, wordt goed en met respect behandeld en blijft daardoor ook gezond. En de omstandigheden voor degenen die er werken zijn gezonder.

‘We moeten voorop blijven lopen’

En ja, er moet ook geld worden verdiend. ‘We zijn begonnen met 7 hectare. We hebben nu 35 hectare. Het gaat dus goed,’ lacht hij. Dat merkt hij ook in de omgeving. ‘Eerst heerste er bij de collega’s vooral scepsis. Nu is men voorzichtig positief en volgt men goed wat er gebeurt.’

Want over de toekomst twijfelt Robin geen moment: die ligt bij biologisch! ‘Je ziet dat gangbaar steeds meer naar biologisch toegroeit, omdat er in de gangbare land- en tuinbouw ook steeds minder middelen mogen worden gebruikt. Biologisch moet wel voorop blijven lopen. Je moet je kunnen blijven onderscheiden. En dat doe je met de kwaliteit van het product, de diversiteit aan producten en de gezonde manier waarop het geteeld wordt.’

schoffelen courgettes

Wereld van verschil op paar honderd meter afstand

Nu zou je kunnen zeggen dat Robin misschien de wereld van de gangbare teelt niet goed kent en daarom deze mening heeft. Maar dat is niet waar. ‘Ik wil graag het bedrijf van mijn ouders overnemen. Ik ben daarom toen ik 16 was naar de Warmonderhof in Dronten gegaan.’ Dat is de biologisch-dynamische middelbare beroepsopleiding in Nederland. ‘Ik heb daar geweldig veel geleerd als het gaat om teeltechnische zaken en hoe je met de bodem om moet gaan. Doordat ik het bedrijf thuis wil overnemen, wilde ik echter ook graag meer leren over bedrijfskunde en economie.’

Vandaar dat Robin besloot door te studeren. Een paar honderd meter verderop, aan toen nog CAH Vilentum, tegenwoordig Aeres Hogeschool Dronten. ‘Dat is echt een wereld van verschil. Zaten er op de Warmonderhof veel mensen van buiten de sector, allemaal met een interesse in biologisch en biologisch-dynamisch telen, op de CAH waren het vooral mensen uit de sector, maar dan wel de gangbare. Het zijn echt elkaars tegenpolen. Ook al als je de studenten ziet.’

‘Het heeft mijn blikveld enorm verruimd’

Maar Robin ziet de toegevoegde waarde van kennis van beide werelden. ‘Het heeft mijn blikveld enorm verruimd. En zo ontwikkel je ook een eigen visie. Het is goed om het van twee kanten te zien. Dat geeft me een voorsprong, nu ik ook heel goed weet hoe de gangbare sector in elkaar zit.’

Twijfels heeft het niet opgeleverd. ‘Integendeel. Het heeft alleen maar meer en meer bevestigd dat ik een biologische teler wil zijn.’ Het bedrijf van zijn ouders heeft de kinderziektes inmiddels overleefd en is enorm gegroeid. ‘Nautilus heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. In de moeilijke zoektocht naar afnemers hebben zij ons geholpen. De facturering loopt via hen en ook dat neemt ons veel werk en zorg uit handen. Nautilus ontwikkelt zich steeds beter. Men kent de vraag, speelt daar goed op in en informeert ons. Daarnaast leer je via de coöperatie ook andere telers kennen.’

wim-en-ellen-peeters-op-het-landrobin-peeters-bij-het-bedrijf-van-zijn-ouders

Trots en plezier

Kortom, de jongste Peeters twijfelt geen moment. ‘Sterker: als we toen die omschakeling niet hadden gemaakt, hadden we nu geen tuinbouwbedrijf meer, dat weet ik zeker. Dan waren mijn ouders het plezier in en de trots op hun bedrijf al lang kwijtgeraakt en waren ze iets anders gaan doen.’