Nieuwe accountmanager: Erik Flux

Erik Flux - accountmanager

Per 1 maart 2017 hebben wij een nieuwe collega: Erik Flux. Erik is bij ons werkzaam als accountmanager. Hij gaat zich vooral richten op de verkoop van onze akkerbouw en vollegrondgroenten, maar is dankzij zijn ervaring in de bio-wereld breed inzetbaar. Eerder werkte Erik onder andere 8 jaar bij Eosta en ook nog een aantal jaar vor Vroegop/Kroon. Erik heeft een talenknobbel; hij spreekt 6 talen en heeft ruime ervaring op de internationale markt.

De eerste bio komkommers zijn er weer!

Daar zijn ze dan! De allereerste  biologische komkommers van 2017 zijn geoogst bij ons lid BioVerbeek in het Limburgse Velden. Dat wordt weer lekker genieten van gezonde groenten uit onze Nederlandse kassen.

Eerste komkommers BioVerbeek 2017
Trots toont John Rothoff de eerste komkommers van het jaar

 

Studiegroep ‘akkerbouwers in omschakeling’ schakelt verder

Nautilus Organic, Green Organics, Naturim en Van Tafel naar Kavel slaan de handen ineen

nautilusgreen-organicsnaturimvtnk

 

 

 

De studiegroep met akkerbouwers in en rondom omschakeling is in 2014 op initiatief van Green Organics opgericht in samenwerking met Naturim. Tijdens vier bijeenkomsten per jaar is er aandacht voor de specifieke vragen van omschakelaars. De studiegroep telt ongeveer 25 leden en vervult duidelijk in een behoefte.

De studiegroep is een logisch vervolg op een omschakelcursus en biedt ruimte voor de specifieke vragen van omschakelaars in het omschakeltraject. In de Bio Academy is door veel bedrijven de intentie uitgesproken om beter samen te werken aan een gezonde groei en ontwikkeling van de biosector. Om dit vorm te geven zal de studiegroep ‘akkerbouwers in omschakeling’ voortaan naast Green Organics ook worden ondersteund door Nautilus Organic. Ook aan de kant van de organisatie is er een verbinding: Anna Zwijnenburg en Albert Jan Olijve (Van Tafel naar Kavel) zullen Sander Bernaerts (Naturim) gaan versterken.

Voor meer informatie:

Naturim
Sander Bernaerts
06-81086041
sander@naturim.nl

Van Tafel naar Kavel
Anna Zwijnenburg
06-53208772
anna@vantafelnaarkavel.nl

Fijne feestdagen!

kerstkaart-2017-nl-def

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bestuur en de medewerkers van Nautilus Organic wensen u allen goede feestdagen en een gezond 2017! We hopen u in het nieuwe jaar weer te mogen ontmoeten!

‘Ik zou niet anders willen dan biologisch’

Robin Peeters kent beide werelden, maar twijfelt geen moment

Robin Peeters was acht jaar oud toen zijn ouders de keuze maakten om hun gangbare tuinderij in het Limburgse Neer om te schakelen naar biologisch. Ofschoon de nu 23-jarige student van Aeres Hogeschool Dronten daar dus niet actief bij betrokken was, is hij het volledig eens met de keuze van zijn ouders. Sterker: hij zou nooit terug willen.

‘We hoorden nooit wat terug, het ging op in het grote geheel’

‘Ik hielp in die tijd al wel volop mee. We hadden toen zeven hectare tuinbouwgrond. Prei, asperges en Chinese kool. Mijn vader en moeder deden altijd erg hun best om de producten er goed uit te laten zien, maar hoorden daar nooit iets van terug. Het ging op in het grote geheel. En dan het gedoe met de middelen: dan weer werd dat middel verboden, moest je weer op zoek naar iets anders. ‘Is dit de weg die wij willen gaan in de toekomst?’ hebben zij zich toen afgevraagd.

Het antwoord was ‘nee’, dus besloten Wim en Ellen Peeters om te schakelen. Uit liefde voor hun werk, uit liefde voor het product. ‘In 2000 werd die keuze gemaakt. Ze hebben gangbare grond bij gepacht, om daar een inkomen mee te garanderen. Het duurt ten slotte twee jaar voor je producten die van gangbare grond komen biologisch mag noemen. In 2002 kwamen de eerste biologische producten van ons land: aardappelen en prei.’

Zoeken naar afzetkanalen en kennis

Makkelijk was het niet, weet Robin nog van die tijd. ‘Het was vooral zoeken naar afzetkanalen. We zitten in Limburg bovendien in een gebied waar gangbare teelt de boventoon voert. We waren een vreemde eend in de bijt. Het was dus echt wel even zoeken naar afnemers. Maar we zijn ook meer en andere producten gaan telen. Zes verschillende gewassen, we verbouwen nu Chinese kool, pastinaak, prei, aardappelen, courgettes en tuinbonen.’

En dan het biologisch telen zelf. ‘We zijn veel op bezoek geweest in Flevoland, om daar kennis op te doen bij de bedrijven die daar zitten. Maar je moet het uiteindelijk toch zelf uitvinden. Alles waar we bang voor waren, vooral ziekten en plagen, bleef uit. Maar de onkruidbestrijding en bemesting zijn nog steeds een uitdaging. Toch heb ik het idee dat je, omdat je in de biologische teelt de gewassen niet zo opjaagt, ook sterkere gewassen krijgt.’

wieden wim-en-ellen-peeters-2-gewas

Nooit meer terug naar gangbare teelt

Wim en Ellen Peeters zouden nooit meer terug willen naar gangbare teelt en zoon Robin is dat volledig met hen eens. Waaom? ‘Het zit ‘m bijvoorbeeld in de diversiteit van de producten die we nu telen. We produceren nu ook veel meer naar de wens van de klanten. En een nieuw product verbouwen is erg leuk. Daarnaast heb je veel meer eer van je werk. Als je producten er mooi uitzien, hoor je dat ook terug. Dat hadden we vroeger nooit.’

En dan is er nog het gezondheidsaspect. ‘Het is niet alleen een gezond product, het wordt ook verbouwd in een gezond milieu. De bodem is gezond, wordt goed en met respect behandeld en blijft daardoor ook gezond. En de omstandigheden voor degenen die er werken zijn gezonder.

‘We moeten voorop blijven lopen’

En ja, er moet ook geld worden verdiend. ‘We zijn begonnen met 7 hectare. We hebben nu 35 hectare. Het gaat dus goed,’ lacht hij. Dat merkt hij ook in de omgeving. ‘Eerst heerste er bij de collega’s vooral scepsis. Nu is men voorzichtig positief en volgt men goed wat er gebeurt.’

Want over de toekomst twijfelt Robin geen moment: die ligt bij biologisch! ‘Je ziet dat gangbaar steeds meer naar biologisch toegroeit, omdat er in de gangbare land- en tuinbouw ook steeds minder middelen mogen worden gebruikt. Biologisch moet wel voorop blijven lopen. Je moet je kunnen blijven onderscheiden. En dat doe je met de kwaliteit van het product, de diversiteit aan producten en de gezonde manier waarop het geteeld wordt.’

schoffelen courgettes

Wereld van verschil op paar honderd meter afstand

Nu zou je kunnen zeggen dat Robin misschien de wereld van de gangbare teelt niet goed kent en daarom deze mening heeft. Maar dat is niet waar. ‘Ik wil graag het bedrijf van mijn ouders overnemen. Ik ben daarom toen ik 16 was naar de Warmonderhof in Dronten gegaan.’ Dat is de biologisch-dynamische middelbare beroepsopleiding in Nederland. ‘Ik heb daar geweldig veel geleerd als het gaat om teeltechnische zaken en hoe je met de bodem om moet gaan. Doordat ik het bedrijf thuis wil overnemen, wilde ik echter ook graag meer leren over bedrijfskunde en economie.’

Vandaar dat Robin besloot door te studeren. Een paar honderd meter verderop, aan toen nog CAH Vilentum, tegenwoordig Aeres Hogeschool Dronten. ‘Dat is echt een wereld van verschil. Zaten er op de Warmonderhof veel mensen van buiten de sector, allemaal met een interesse in biologisch en biologisch-dynamisch telen, op de CAH waren het vooral mensen uit de sector, maar dan wel de gangbare. Het zijn echt elkaars tegenpolen. Ook al als je de studenten ziet.’

‘Het heeft mijn blikveld enorm verruimd’

Maar Robin ziet de toegevoegde waarde van kennis van beide werelden. ‘Het heeft mijn blikveld enorm verruimd. En zo ontwikkel je ook een eigen visie. Het is goed om het van twee kanten te zien. Dat geeft me een voorsprong, nu ik ook heel goed weet hoe de gangbare sector in elkaar zit.’

Twijfels heeft het niet opgeleverd. ‘Integendeel. Het heeft alleen maar meer en meer bevestigd dat ik een biologische teler wil zijn.’ Het bedrijf van zijn ouders heeft de kinderziektes inmiddels overleefd en is enorm gegroeid. ‘Nautilus heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. In de moeilijke zoektocht naar afnemers hebben zij ons geholpen. De facturering loopt via hen en ook dat neemt ons veel werk en zorg uit handen. Nautilus ontwikkelt zich steeds beter. Men kent de vraag, speelt daar goed op in en informeert ons. Daarnaast leer je via de coöperatie ook andere telers kennen.’

wim-en-ellen-peeters-op-het-landrobin-peeters-bij-het-bedrijf-van-zijn-ouders

Trots en plezier

Kortom, de jongste Peeters twijfelt geen moment. ‘Sterker: als we toen die omschakeling niet hadden gemaakt, hadden we nu geen tuinbouwbedrijf meer, dat weet ik zeker. Dan waren mijn ouders het plezier in en de trots op hun bedrijf al lang kwijtgeraakt en waren ze iets anders gaan doen.’

Verkoop groenten en fruit in supermarkt stijgt

PERSBERICHT

Verkoop groenten en fruit in supermarkten stijgt
Het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten en groothandels in Nederland, en GroentenFruit Huis, de belangenvereniging van de groente- en fruitsector, zien een stijging in de omzet van groenten en fruit in de supermarkt. De consument koopt meer groenten en fruit in de supermarkt waardoor het verkochte volume stijgt. Daarnaast kiest de consument ook steeds vaker voor gemak (panklaar of gesneden groenten) waardoor ook de omzet harder stijgt.

De positieve lijn past in de ontwikkeling die het verssegment binnen supermarkten laten zien. Versproducten zoals vis, groenten en zuivel stijgen procentueel harder dan de zogenaamde houdbare producten. Dit blijkt uit cijfers die IRI voor GroentenFruit Huis en het CBL heeft verzameld (zie afbeelding). De cijfers laten eveneens zien dat het grootste deel van de producten die in de nieuwe Schijf van Vijf zitten (dat zijn vooral versproducten) een flinke stijging doormaakt. Opvallende stijger is bijvoorbeeld het veelgenoemde handje noten. De consumptie van noten laat een stijging zien van 23%.

Toch zijn de groentesector en de supermarktbranche nog niet tevreden. De verkoop van groenten in speciaalzaken is de laatste jaren met veertig procent gedaald. Deze volumedaling wordt nog niet geheel door de gestegen verkoop in supermarkten opgevangen. Daarnaast is bekend dat de gemiddelde Nederlander 127 gram groenten eet in plaats van de aanbevolen 250 gram. Een groot deel van de gegeten groenten komt ook nog eens voor de rekening van een kleine groep ‘heavy buyers’. De gezondheidswinst valt te halen in de groep light-kopers en niet-kopers van groenten en fruit.

Volgens Marc Jansen, directeur van het CBL, doen de supermarkten het goed met hun uitgebreide groenteafdeling waar je bij binnenkomst vaak als eerste tegenaan loopt. Daarnaast worden er steeds meer groenten verwerkt in recepten in de supermarktmagazines. “De Schijf van Vijf is vernieuwd en de Gezondheidsraad heeft de lat voor gezonde consumptie fors hoger gelegd. Supermarkten stropen hun mouwen op om met deze nieuwe uitdagingen volop aan de slag te gaan. De nieuwe weg heet Vers. Wij zien alleen maar kansen om een grotere bijdrage te kunnen leveren om de Nederlandse bevolking gezonder te helpen maken”, aldus Jansen. Gert Mulder, directeur van GroentenFruit Huis, ziet met name kansen bij de groep mensen die wel regelmatig, maar nog niet genoeg groenten en fruit eten. “We moeten juist deze groep verleiden tot consumptie op nieuwe eetmomenten, bijvoorbeeld snackgroenten bij vergaderingen of in de sportkantine, en consumenten te inspireren om ook bij het ontbijt, tussendoor of bij de lunch groenten en fruit te eten.” Beide partijen zien nog genoeg werk aan de winkel de komende jaren.

knipsel

 

Tekst: GroentenFruit Huis

‘Bio is de hype wel voorbij’

De Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO) interviewde onlangs Nautilus-directeur Hein Wolff over de toekomst van de biologische fruitsector.

Net als in andere sectoren is er ook vanuit de gangbare fruitteelt aandacht en interesse voor de biologische manier van telen. Net als voor de meeste andere productgroepen geldt dat het biologische fruit via Nautilus gemakkelijk haar weg vindt naar afnemers en dat er ruimte is op de markt voor meer biologisch product. ‘Bio is de hype wel voorbij. Het is een markt die toekomst heeft’, geeft Hein Wolff aan.

Omschakelen van gangbaar naar biologisch is niet altijd even makkelijk. Zowel financieel als teelttechnisch vraagt het heel wat van een ondernemer. Nautilus wil deze telers helpen in hun omschakeling om zowel een individuele teler als de sector als geheel te ondersteunen.

Lees het hele artikel hier

tim-moerman-li

Nautilus verzorgt presentatie voor Koreaanse NACF

Op 5 december heeft Coert Lamers, accountmanager bij Nautilus Organic, een presentatie en een rondleiding verzorgd voor een delegatie van de Nation Agricultural Cooperative Federation (NACF) uit Zuid Korea. NACF is in Korea de grootste agro-coöperatie en is opgericht als organisatie om op te komen voor de Koreaanse telers en betere omstandigheden te realiseren.

Deze delegatie was in het bijzonder benieuwd naar hoe Nautilus Organic als coöperatie georganiseerd is en wat Nautilus voor haar leden doet. Daarbij wilden ze graag een rondleiding om meer praktijkinzicht te verkrijgen in de glastuinbouw.

De presentatie werd gehouden op het terrein van onze teler Frank de Koning in Brielle. Aansluitend aan de presentatie was er voor de delegatie een rondleiding door de kas van deze teler waar op dit moment paksoi groeit.

img_0813 img_0817

Is biologisch gezonder? Ja en nee.

Er worden door verschillende partijen altijd claims gedaan dat biologisch gezonder is, of dat gangbaar en biologisch eigenlijk weinig verschillen. Hoe zit het nu echt?

Alle drie de geïnterviewde telers zijn voorzichtig met de claim dat biologisch gezonder is. ‘Dat kun je zo niet zeggen, dat valt ook niet te bewijzen. Je gezonde verstand zegt je dat producten die biologisch geteeld zijn in ieder geval geen residu van chemische bestrijdingsmiddelen op zich hebben. Maar bij de gangbare teelt hoeft dat ook niet in schadelijke hoeveelheden te zijn.’ zegt Monsma. Voor Van Paassen is het ook minder van belang: ‘Het is gewoon lekkerder. Het verschil proef je echt, en dat is waar het om gaat. Ik kan blindelings proeven of iets bijvoorbeeld op steenwol is geteeld of op echte grond. Bij steenwol krijg je er alleen uit wat je erin stopt. Het is allemaal hetzelfde.’ Oltheten durft volmondig ‘Ja’ te zeggen, maar nuanceert dat ook. ‘Het is niet per se gezonder als je de ene kilo peen vergelijkt met de andere op vitamines of dat soort zaken. Maar gezondheid kent meer aspecten. De gezondheid van de mensen die in de land- en tuinbouw werken, de gezondheid van de grond, de gezondheid van de versheid van de producten. En daar scoren we wel allemaal beter op.’

Meer lezen? Lees het hele artikel hier

Benieuwd naar het hele verhaal van Rob en Sandra van Paassen of Harald en Margreeth Oltheten?

Najaars werkzaamheden bij Thijs Geerse

Op de meeste akkerbouwbedrijven hebben de laatste werkzaamheden op het land inmiddels plaatsgevonden. Zo ook bij biologisch landbouwbedrijf Geerse uit Zeewolde. Hier werd eind oktober naast wortels rooien, o.a. ook klaver klein gemaakt.

Een aantal dagen later werd door Thijs Geerse het perceel geploegd, en klaargemaakt voor de winter.

thijs-geerse-0thijs-geerse-1

 

 

 

 

 

© Thijs Geerse

Bron: Biologisch landbouwbedrijf Geerse