Telers voor telers van start op Biobeurs 2018

Samen sterk door het delen van ervaringen en kennis in de biologische teelt

Fons Verbeek, Ron van Dijk, Harald Oltheten, Tim Moerman, Han Kavelaars en Ellen Peeters-Mertens zijn de gezichten van het kersverse project ‘Telers voor telers’ dan gelanceerd wordt op de Biobeurs die aanstaande woensdag in Zwolle begint. Het project is een samenwerking tussen Nautilus Organic en Biologisch Netwerk om via de dagelijkse telerspraktijk invulling te geven aan de vele, zeer diverse, kennisvragen van telers en boeren.

Korte lijnen naar  de praktijk

Ingrid Veeman van Biologisch Netwerk is met Nautilus coördinator van het praktische netwerk: ‘we merken dat veel gangbare groente- en fruittelers het op diverse fronten een grote stap vinden om de stap naar biologisch telen te maken en die telers zoeken op verschillende manieren informatie.  In de Oriëntatiecursus Biologische Landbouw blijkt dat de ervaren BDEKO telers, waar we tijdens deze cursus te gast zijn, waardevolle ervaringen delen met de cursisten. Ze vertellen over hun eigen ervaringen en  keuzes in het bouwplan,  bemesting,  samenwerking, de keuze van machines, met inzet van personeel en  verkoop van hun producten. Voor de hele sector is het van belang als nieuwe biologische telers deze ervaringen kunnen meenemen en bij kunnen dragen aan een goede prijs en kwaliteit voor de gehele sector. Maar ook is ieder bedrijf en iedere teler weer  anders. Dat geldt ook voor de manier van kennis vergaren voor omschakelaars: sommigen bouwen via een cursus graag aan een netwerk,  anderen hebben voldoende aan een individueel keukentafelgesprek. Met ‘Telers voor telers’ komt daar een mooie vorm bij: ervaren telers die een kenniszoekende collega-teler helpen met individuele vragen.  De reeks van vragen die zowel om- als doorschakelaars hebben, gaat van regelgeving en  teelttechniek tot teeltplanning en afzet.‘

Onafhankelijke verkoop en afzetbegeleiding voor leden en niet-leden door Nautilus Organic

Over dat laatste krijgt Nautilus Organic ook regelmatig vragen van biotelers. De biologische telerscoöperatie heeft haar deuren de laatste twee jaar verder open gezet, om ook niet-leden van informatie en hulp bij afzet te kunnen voorzien. Hein Wolff, directeur van Nautilus Organic: ‘we hebben als coöperatie natuurlijk geen winstoogmerk, we kunnen voor onze producenten, leden én niet-leden, glashelder maken wat er door de klant voor hun product betaald wordt en waar het naartoe gaat. We merken dat er, ondanks de groeiende vraag naar biologisch groenten en fruit vanuit de markt, bij boeren en tuinders toch best wat vragen zijn. Waar is de klant nu precies naar op zoek? Hoe vind ik een klant die past bij mijn areaal en werkwijze? Waar vind ik afzetzekerheid? Kan ik rechtstreeks aan de retail leveren? Maar ook: mag ik bij een Nautilus-lid op het erf de praktijk komen bekijken en welk keurmerk heb ik nou echt nodig? Veel hangt natuurlijk af van het type bedrijf en de producten, maar we vinden het waardevol om mee te kijken en denken. Met TOON, ons unieke  digitale systeem maken we analyses en plannen voor het nieuwe jaar. Hierin gaan onze leden vanzelfsprekend voor, maar we zoeken altijd naar verbreding en verdieping van ons aanbod’.

Tim Moerman: er wordt veel van ons als telers gevraagd

tim-moerman-li

Tim Moerman, een biodynamisch hardfruitteler in hart en nieren, is een van de deelnemers in het project ‘Telers voor telers’, waarin boeren en telers onderling kennis en ervaring delen. Met veel liefde en kennis van zaken runt Tim Boomgaard ter Linde in het Zeeuwse Oostkapelle. De boomgaard is de afgelopen jaren gegroeid van 17 naar 27 hectare, waarvan vijftien hectare appelen en 12 hectare peren. Tim: ‘de biologische markt ontwikkelt zich in razend tempo. Er wordt veel van ons  gevraagd, op kwantitatief vlak, maar ook zeker op het gebied van kwaliteit. Voor biologisch of biodynamisch geteelde groenten en fruit betaalt de consument een hogere prijs. Daarvoor verwacht hij -terecht- een vers, kwalitatief hoogwaardig product met een zeer goede smaak. En bovendien wil hij dan liefst ook weten bij welke boer het product vandaan komt. De eisen van onze klanten, de groothandel en de retail, worden dan ook steeds hoger. Daar kunnen en willen we graag in mee. De Nederlandse biologische producenten onderscheiden zich wat mij betreft vooral op innovatie, kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid, maar dat redden we niet als ieder op zijn eigen eilandje blijft pionieren. De handen ineen slaan is echt nodig. Dat is dan ook de reden dat ik graag de deur van mijn bedrijf openzet voor collega’s die ik met mijn ervaring kan helpen bij hun vragen. Ook als dat op het eerste gezicht concurrenten zijn, ja. En ik merk dat collega-telers ook op deze manier naar de markt en hun bedrijf kijken. Dit jaar plant ik in het voorjaar voor het eerst een hectare Mirabellen op mijn bedrijf. Een resultaat van een samenwerking met Harald Oltheten, een mede-lid bij coöperatie Nautilus Organic. Ook Fons Verbeek, Ron van Dijk, Harald Oltheten, Han Kavelaars en de familie Peeters-Mertens zetten de deuren van hun bedrijf letterlijk en figuurlijk open met  het project Telers voor telers.

Het project ‘Telers-voor-telers’ start op de Biobeurs 2018. Heb je vragen over afzet, teelt of wil je deelnemen aan uitwisselingsbijeenkomsten, cursussen of excursies: meld je bij de ‘Telers-voor-telers’ balie in stand D185 voor de tas met informatie en kortingsbonnen. Ervaren telers (zie kader) en adviseurs van Nautilus Organic, Biologisch netwerk en Naturim staan je graag te woord.

Ambassadeurs Telers voor telers

Han Kavelaars teelt op zijn biologische landbouwbedrijf in Dronten onder meer peen, aardappelen, uien, pompoenen en diverse koolsoorten op de relatief zware klei van de Flevolandse polder.

Ellen Peeters-Mertens heeft met man Wim en zoon Robin een biologisch tuinbouwbedrijf met onder meer prei, pastinaak, aardappelen en Chinese kool in Neer, Limburg.

Harald Oltheten is biodynamisch zachtfruitteler van diverse soorten bessen, frambozen, bramen en pruimen in Oud-Sabbinge, Zeeland

Fons Verbeek teelt met zijn twee broers op het innovatieve glastuinbedrijf Bioverbeek onder meer komkommers, veel verschillende tomaten en paprika in Limburg.

Ron van Dijk is eigenaar van Groenland Organics, een biodynamisch glasteeltbedrijf met locaties in Andel en Schalkwijk en teelt onder meer tomaten, paprika, aubergine en pepers.

Tim Moerman van Boomgaard ter Linde in Oostkapelle is biodynamisch hardfruitteler (appels en peren)

Ook deelnemen?

Wil je je bedrijf openstellen of ben je juist zelf op zoek naar bepaalde kennis?  Neem dan contact op met Ingrid Veeman van Biologisch netwerk via ingrid@biologischnetwerk.nl of Femke Meijer van Nautilus Organic via fmeijer@nautilusorganic.nl

Bio Academy
Het project ‘Telers-voor-Telers’ is ook te vinden  via de website van de Bio Academy. Kijk op: www.bioacademy.nl